Search by category:
Egyéb kategória

Főügyészség: több volt az erőszakos bűntett

Főügyészség: több volt az erőszakos bűntett
Bugár Anna
2021. 04. 13., k – 18:24

2021. április 14., szerda – 16:30
eroszak

Friss ikon
Off

Törzs

Barbora Hubertová, a Főügyészség erőszakos bűncselekményekkel foglalkozó osztályának vezetője szerint 2020-ban 480 családon belüli erőszakkal kapcsolatos üggyel foglalkozott a Főügyészség, 440 esetben pedig be is fejeződött az eljárás. Közeli személy bántalmazása miatt 279 személyt ítéltek el. Problémát jelent a gyermekpornográfia, mely készítése miatt 20 ember került rács mögé, a tiltott tartalmú felvételek terjesztéséért pedig további 85 személy kapott büntetést. Az elkövetők között 37 nő és 40 fiatalkorú szerepel.

A koronavírus-járvány kitörését követő első hónapban csökkent ugyan a bejelentések száma, júniusban azonban ismét jelentősen megugrott az erőszakos bűncselekmények aránya. Az ügyész szerint a gyakoribb esetek hátterében a járvány állhat, mivel a bántalmazás kiváltó okai között említhető a munkahely elvesztése, a bevételkiesés, az ingadozó szociális biztonság és az alkoholizmus. Ezek a tényezők, ha az egyébként is erőszakos hajlamokkal rendelkező személlyel párosulnak, erőszakos reakcióhoz vezethetnek.

Júniusban a rendőrséget egyre több ilyen esethez riasztották, a probléma viszont az, hogy általában a károsult személy kényszerült menekülésre, új lakhely keresésére. Ritkán került sor az erőszakos személy kitiltására. „A különböző krízisközpontok a koronavírus miatt egyáltalán nem, vagy csak nagy nehézségek árán fogadták az áldozatokat” – tette hozzá Hubertová.

A családon belüli erőszak formái közé tartozik a szexuális zaklatás és a nemi erőszak, az elmúlt évben ezek száma is emelkedett. „Lehetséges, hogy a terhességek számának növekedése nem éppen örömteli események következménye” – fogalmazott az ügyész.

Bevezető
Pozsony |

A koronavírus-járvány első évében 20 százalékkal több esetben indult eljárás családon belüli erőszak gyanújával. A bejelentett bántalmazások száma 30%-kal emelkedett.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Bugár Anna

Read More

Post Comment