Search by category:
Egyéb kategória

Az űrkutatás története II./2.: Modern űrállomások

Modern űrállomásokModern űrállomások Mészáros Szabolcs  előadása.

Tartalom: – A Mir űrállomás építése és szerkezete. – Az ISS építése és szerkezete, összefoglalás. – Tiangong 1 és 2. – Az ISS fedélzetéről készült hírés képek a Föld felszínéről.

2001. március 23-án tért vissza a Föld légkörébe és semmisült meg a Csendes-óceán déli része felett a szovjet Mir űrállomás. A Mir elődei, a Szaljut-család tagjai 1971-től teljesítettek szolgálatot. Farkas Bertalan a hatos számú Szaljuton tett űrutazást 1980-ban. A Mir tulajdonképpen ennek a programnak a csúcsát jelentette, az űrállomások új nemzedékét képviselte, és alkalmas volt arra, hogy további modulokat csatlakoztassanak az alapegységhez. A Mir magját, a szovjet űrflotta büszkeségét 1986. február 20-án indították útjára.

Modern űrállomások Mir
A Mir

A négymilliárd dollárt felemésztő, 137 tonnás űrállomás vitathatatlanul a XX. század egyik legfontosabb űrtechnikai teljesítménye volt. Működésének 15 éve egy hónapja és két napja alatt csaknem 90 ezerszer kerülte meg a Földet, amikor hajtóműveinek kiadták a végső parancsot. Az állomás nagyja elégett a Föld légkörében, de körülbelül 12 tonnányi űrszemét a Csendes-óceán déli részébe csapódott nem kis riadalmat keltve a környező államokban.

Az űrkutatás története II./2.: Modern űrállomások” című cikkünk a #site_linkoldalon jelent meg.

Post Comment