Search by category:
Egyéb kategória

Most jön az igazi teszt

Most jön az igazi teszt
Holop Zsolt
2021. 04. 14., sze – 18:33

2021. április 15., csütörtök – 08:15
lockdown

Friss ikon
Off

Törzs

Az elkövetkező hetekben azonban egy jóval komolyabb tesztnek nézünk elébe, és az eredmény nem biztos, hogy tetszeni fog.

Néhány kivétellel a szlovákiai üzletek, szállodák és szolgáltatások többségét csaknem négy hónap bezárásra ítélte a kormány, és a többségük már azt gondolhatta, hogy – a középkori várbörtönökben sínylődőkhöz hasonlóan – évekre megfeledkeznek róluk. Erre végül nem került sor, a jövő héttől beindul az óvatos nyitás, de aki élni szeretne a nyitás adta lehetőségekkel, az továbbra sem kerülheti el a rendszeres tesztelést.

A következő hetekben a gazdasági elemzők szerint kiderülhet, milyen károkat okoztak a gazdaságnak a kormány nemegyszer teljesen átgondolatlan, és pusztán érzelmi alapon meghozott járványügyi intézkedései. Több ágazatban is hatalmas a kár, amelyeket nem lehet egyik pillanatról a másikra helyrehozni, így érdekes lesz figyelni, hogy a kereskedők hány százaléka tud visszatérni a korábbi kerékvágásba. Sokan kerültek a lehetőségeik határára, így egyszerűen képtelenek lesznek önerőből talpra állni.

Ha a kormány szeretné elkerülni a munkanélküliség további látványos növekedését, kénytelen lesz az eddiginél hatékonyabb támogatást nyújtani a leginkább sújtott ágazatoknak.

Ez egy újabb nagy teszt lehet, a kormány elmúlt napokban nyújtott teljesítményét figyelve az eredmény azonban már előre borítékolható. Hogy a gazdaság talpra állításához elengedhetetlen állami támogatások hatékonyak legyenek, és eljussanak azokhoz, akiknek erre valóban szükségük van, ahhoz elsősorban három tárca, a pénzügyi, a munkaügyi és a gazdasági minisztérium szoros együttműködésére lenne szükség, olyan emberekkel az élükön, akik értenek ahhoz, amit csinálnak, és szívvel-lélekkel végzik a munkájukat.

Igor Matovič pénzügyminiszter ezzel szemben az elmúlt napokban világcsavargó amatőr külügyminisztert játszott, bizonyítva, hogy csak az összeesküvés-elméletek gyártásához ért igazán. Ha ez nem lenne elég, a pénzügyminiszter és a gazdasági miniszter, Richard Sulík továbbra is szívből utálja egymást, ott tesznek keresztbe a másiknak, ahol csak tudnak.

Milan Krajniak munkaügyi miniszter pedig leginkább azért aggódhat, hogy legközelebb mely volt közeli munkatársát és barátját viszi el a NAKA, vagyis a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség.

Eduard Heger kormányfő pedig, akinek össze kellene fogni őket, legújabban Matovič asszisztenseként tengeti a napjait, továbbra is teljesen alárendelve magát pártelnökének. Vagyis, örüljünk a nyitásnak, és reménykedjünk abban, hogy egyre kevesebb embernek lesz pozitív a koronavírustesztje, a kormány teljesítményével kapcsolatban azonban túl sok pozitív hírre nem számíthatunk.

Bevezető

A szlovák kormány a járványhelyzet javulásával sem hagy fel a tömeges teszteléssel, épp ellenkezőleg, a fokozatos enyhítésekkel párhuzamosan még több embernek kell majd teszteltetnie magát, ha élni szeretne a nyitás adta előnyökkel.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Molnár Iván

Read More

Post Comment