Search by category:
Egyéb kategória

A farkasdi Kulissza közösségi hely lesz

A farkasdi Kulissza közösségi hely lesz
Tornyai Bianka
2021. 04. 15., cs – 20:43

2021. április 16., péntek – 09:43
Már csak az olvasók hiányoznak a könyvtárból (Kép: Restár János)

Friss ikon
Off

Törzs

A járványügyi korlátozások miatt a húsvét előtti nagyhéten készült videó a farkasdi könyvtár új helyiségéről, annak átadásáról, bemutatásáról. Az, hogy hamarosan, ha korlátozott létszámban is, de fogadhatnak látogatókat az új helyszínen, örömmel tölti el a polgármestert és a könyvtár vezetőjét egyaránt. Restár János, a falu első embere azért döntött úgy, hogy a Közösségi ház épületébe költöztetik a könyveket, mert eddig több helyen is működött már a könyvtár, de nem könyvtárhoz méltó helyeken. “Rosszabbnál rosszabb helyre vándoroltak a könyvek, volt, hogy egy beázott pincében voltak, legutóbb pedig a Vág-parton egy üzemhelyiségben. Most a régi eskető terembe került a húszezer példányból álló könyvállomány, amely egy több mint száz éves, szépen felújított épületben található” – mondta el lapunknak Restár János. 

Nemcsak könyvtár

Megtudtuk, hogy új polcrendszert állítottak össze, foteleket, székeket helyeztek el a helyiségben, mert nemcsak könyvtárat, hanem azon belül klubot is szeretnének ott működtetni. Ezt a feladatot Balla Bernadett könyvtáros látná el. “Terveink szerint nemcsak könyveket lehetne kikölcsönözni, hanem olvasni is lehetne, a helyi szervezetek kisebb összejöveteleket, gyűléseket tarthatnának, de felolvasó esteket, író-olvasó találkozókat, kiállításokat, előadásokat is tervezünk, hiszen legfeljebb száz személy befogadására alkalmas a terem. Ezért is neveztük el Kulisszának a helyiséget, mert a könyvek háttérként szolgálhatnának a rendezvényeken. Megyei támogatásból biliárdasztalt és sakkasztalokat  fogunk vásárolni, hogy a helyi fiataloknak is lehetőséget nyújtsunk a szórakozásra, illetve szeretnénk új könyveket is vásárolni” – egészítette ki a polgármester. Bevallotta, az eddig mostoha körülmények között működő könyvtárnak egyre kevesebb látogatója volt, ráadásul, mint fogalmazott, manapság nem divat széles körben az olvasás, de éppen ezért tartja fontosnak, hogy nyissanak az olvasók felé, hogy ne csak a kölcsönzés legyen az egyetlen tevékenység, hanem közösségi helyként is működjön az intézmény. Gondolatok a könyvtárban címmel – amint lehet – rendezvénysorozatot indítanak, amelynek állandó házigazdája a helyi Balla Barnabás lesz, aki színésznövendék a Pozsonyi Színművészeti Egyetemen. Az elképzelés szerint a Farkasdról szóló monográfiákból, helyi kiadványokból vagy bármilyen érdekes irodalmi műből tartanának a vezetésével felolvasóesteket.

Elektronikus adatbázis

A megújult könyvtár minden könyvét elektronikus rendszerben tervezik regisztrálni, hogy az olvasók ne csak a szerzők és a címek, hanem témák szerint tudjanak majd könyveket keresgélni, válogatni. “Ha például valaki az atomenergiával szeretne foglalkozni, akkor az atomenergia kulcsszó segítségével böngészhet az ebben a témában íródott könyvek között, hiszen a könyvcímek nem feltétlenül utalnak minden esetben a könyv témájára” – tette világossá a polgármester. 

Szabadtéri olvasás

Kezdetben hétfőn, szerdán, pénteken és szombaton lesz nyitva könyvtár délutánonként, de a nyitvatartási idő az igények és a járványügyi korlátozások alapján változhat. Balla Bernadett, az új könyvtáros maga is nagyon szeret olvasni, ezért pályázta meg ezt a munkalehetőséget. Elmondta, nagyjából száz regisztrált olvasója van a könyvtárnak, és az a cél, hogy ezt a számot minél jobban feltornázzák. “Ennek érdekében már felvettem a kapcsolatot az alapiskolák igazgatóival, szeretnénk együttműködést kialakítani, hogy a gyerekek megtanulják, nemcsak az interneten lehet információhoz jutni, hanem a könyvekből is sok érdekeset megtudhatunk. Jó lenne, ha minél többen ráéreznének, milyen jó érzés a könyveket forgatni. Mivel nem csak könyvtárként fog működni a Kulissza, ezért például a gyerekek alkotásaiból is tervezünk kiállítást összeállítani, esetleg börzét, aukciót szervezni. Az igényekhez igazodva sakk-kört, biliárd szakkört is szeretnénk indítani, később pedig elképzelhető, hogy bajnokságokat is rendezünk. Örülnénk, ha nemcsak a helyiek, hanem a környékbeli települések lakosai is eljárnának hozzánk” – fejtette ki Balla Bernadett. Elmondta, az előző könyvtárosnak köszönhetően tematikai szempontból nagyon sokoldalú könyvállományt vettek át, rengeteg a gyerekkönyv, jól felszerelt az ifjúsági irodalom, a kötelező olvasmányok, a szépirodalmi alkotások, de a szakirodalomban is megtalálható nagyon sokféle kötet. A jó idő közeledtével az udvaron padokat szeretnének elhelyezni, hogy aki szeretne, a szabadban is olvasgathasson, vagy átlapozhassa a könyvet, mielőtt kikölcsönözné. A könyvtáros hozzátette, minden elő van készítve a hétfői nyitásra, szeretettel várják a látogatókat.

 

Bevezető
FARKASD |

Új helyre költöztették a könyvtárat Farkasdon. A Kulissza nevű létesítmény egyfajta közösségi helyként is működik majd, amint a szabályozások megengedik.

Település / hely
FARKASD

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Tornyai Bianka

Read More

Post Comment