Search by category:
Egyéb kategória

A posta nevében csalnak ki nemegyszer pénzt és adatokat

A posta nevében csalnak ki nemegyszer pénzt és adatokat
Mészáros Richárd
2021. 04. 15., cs – 18:56

2021. április 15., csütörtök – 19:30
Szlovák Posta

Friss ikon
Off

Törzs

„A csalók a társaságunk nevével visszaélve veszik fel a kapcsolatot a címzettekkel, azt állítva, hogy ez utóbbiak részt vehetnek egy online nyereményjátékon. Ehhez több boríték közül kell választaniuk, és ha ügyesen döntenek, egy új mobiltelefont nyerhetnek” – mondta el lapunknak Iveta Dorčáková, a Szlovák Posta szóvivője. A játékban résztvevők háromszor tippelhetnek, a harmadik találat pedig általában helyesnek bizonyul, és felvillan az ezt igazoló ikon. Ez utóbbi szerint a játékos „hűséges vásárlóként” egy iPhone mobiltelefont nyer, amihez nem kell mást tennie, mint megtérítenie az 1 eurós postaköltséget, és megadnia az elérhetőségeit (e-mail, telefonszám, bankkártyaadatok). Hogy egész pontosan hogyan is néz ki egy ilyen csaló levél, azt a Szlovák Posta honlapján is közzétették.

A Szlovák Posta csak az elmúlt időszakban több mint 20 különböző olyan csaló e-mailt regisztrált, amelyek a társaság nevével próbáltak meg visszaélni, és amelyekben pénzt kérnek a címzettektől. „Épp ezért szeretnénk figyelmeztetni a lakosságot, hogy a posta soha nem kér pénzt e-mailen keresztül, és a pénz átutalását sem ilyen módon intézi” – mondta el Dorčáková. Olyan esetek is akadnak azonban, amikor a csalók a Szlovák Posta fejlécével ellátott emailekben vagy SMS-ekben arra kérik a címzetteket, hogy fizessenek a szállítmány kézbesítéséért vagy a szállítmány vámkezeléséért. Ha az ügyfél elfogadja ezt a kérést, a hamis link közvetlenül átirányítja a csalókhoz, akiknek megadja a bankkártya adatait. „A posta soha, még a vámeljárás során sem kér díjat e-mailben vagy SMS-ben. A vámokat és a vámeljárás díját az ügyfél fizeti közvetlenül a szállítmány kézbesítésénél” – mutatott rá a posta szóvivője. A posta a mostani esettel kapcsolatban is feljelentést tett ismeretlen elkövető ellen, Dorčáková szerint már folyik a nyomozás.

„Abban az esetben, ha az ügyfelek már válaszoltak ezekre a csaló e-mailekre, és kifizették a kért összeget, ami kárt okozott nekik, azt javasoljuk, hogy vegyék fel a kapcsolatot a rendőrséggel” – tette hozzá a szóvivő.

Bevezető
Pozsony |

Újabb átverés terjed az interneten: a csalók ezúttal a Szlovák Posta nevében szólítják meg a gyanútlan áldozataikat, a csali pedig egy iPhone 12 pro mobiltelefon. A társaság figyelmeztet, hogy soha nem kér pénzt az ügyfelektől e-mailen keresztül, és internetes nyereményjátékokat sem szervez.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Molnár Iván

Read More

Post Comment