Search by category:
Egyéb kategória

Ausztrália is kivonja csapatait Afganisztánból

Ausztrália is kivonja csapatait Afganisztánból
Mészáros Richárd
2021. 04. 15., cs – 09:25

2021. április 15., csütörtök – 09:30
Scott Morrison

Friss ikon
Off

Törzs

Scott Morrison nem nevezte meg a napot, amikor az utolsó ausztrál katona is elhagyja Afganisztánt, de leszögezte: a döntés mérföldkő hazája katonai történelmében.

A NATO afganisztáni missziójának 2001-es indulása óta több mint 39 ezer ausztrál katona szolgált Afganisztánban, ahol 41-en haltak meg közülük. Jelenleg már csak 80 ausztrál katona állomásozik az ázsiai országban.

Joe Biden amerikai elnök szerdán jelentette be, hogy az amerikai csapatok a 2001-es New York-i terrortámadás huszadik évfordulójáig, szeptember 11-ig kivonulnak Afganisztánból, hozzátéve, hogy a jelenleg Afganisztánban állomásozó, körülbelül 2500 amerikai katona kivonását május 1-jén kezdik meg.

„Én vagyok a negyedik amerikai elnök, amióta az amerikai csapatok Afganisztánban vannak. Két republikánus. Két demokrata. Nem ruházom át ezt a felelősséget az ötödikre” – szögezte le Biden.

Joe Biden

Biden: az amerikai csapatok szeptember 11-ig kivonulnak Afganisztánból

Kivonulnak Afganisztánból az amerikai csapatok a New York-i terrortámadás huszadik évfordulójáig, szeptember 11-ig – jelentette be szerdán Joe Biden amerikai elnök a Fehér Ház Roosevelt-termében elmondott beszédében.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben bejelentette a NATO-erők kivonását Afganisztánból. A főtitkár Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel és Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a NATO-erők kivonása Afganisztánból rendezett, összehangolt és megfontolt módon, néhány hónap alatt zajlik le.

Jens Stoltenberg

Stoltenberg: a NATO május 1-jéig megkezdi az afganisztáni misszió erőinek kivonását

Felismerve, hogy nincs katonai megoldás az Afganisztán előtt álló kihívásokra, a NATO-tagországok úgy döntöttek, hogy május 1-jéig megkezdik az országban szolgáló misszió erőinek kivonását – jelentette be Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben szerdán, a miniszteri szintű rendkívüli NATO-érte

 A csapatkivonásról szóló döntést már a bejelentés napján több afgán tisztségviselő keményen bírálta, az afgán elnöki hivatal csütörtöki közleményében mindazonáltal leszögezték: tiszteletben tartják az elhatározást, és igyekeznek biztosítani zökkenőmentes végrehajtását. „Az afgán biztonsági erők teljes mértékben képesek megvédeni az országot és a népet” – tették hozzá.

 Az afgán nemzeti megbékélési tanács elnöke, Abdulla Abdulla hangsúlyozta: a csapatkivonás a kormányt és a tálibokat arra kényszeríti, hogy megtanuljanak békésen élni egymás mellett. „Ennek a konfliktusnak nincs győztese” – szögezte le a 2001 óta dúló harcokra utalva. „Remélem, ezt a tálibok is megértik.”

Bevezető

Ausztrália szeptemberig kivonja a katonáit Afganisztánból, összhangban az Egyesült Államok és többi szövetségese döntésével – jelentette be csütörtökön az ország miniszterelnöke.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
MTI

Read More

Post Comment