Search by category:
Egyéb kategória

Hamáček elismerte, hogy bejelentett moszkvai útja figyelemelterelés volt

Hamáček elismerte, hogy bejelentett moszkvai útja figyelemelterelés volt
Mészáros Richárd
2021. 04. 18., v – 22:11

2021. április 18., vasárnap – 22:16
Jan Hamáček

Friss ikon
Off

Törzs

„Előre tudtam, hogy nem megyek Moszkvába, hogy az útból lesz semmi. Egyeztetett akcióról volt szó” – mondta a miniszter a Deník N című internetes hírportálnak.

„Tekintettel a művelet kiterjedt és egyedülálló jellegére, még a NATO és az Európai Unió keretein belül is, szükséges volt annak diszkrét megvalósítása. Ebben az én bejelentett moszkvai utam is szerepet játszott” – írta Hamáček a Twitteren vasárnap este megjelent bejegyzésében. Hozzátette: érthető okok miatt a részletekről nem tájékoztathat, de a biztonsági szolgálatokat ellenőrző parlamenti szervek előtt kész erről felvilágosítást adni.

A cseh kormány szombaton 18 orosz diplomatát utasított ki Csehországból, akik Prága szerint az orosz titkosszolgálatoknak dolgoznak. A csehek szerint erős a gyanú, hogy az orosz titkosszolgálatoknak közük van a dél-morvaországi Vrbětice lőszerraktárában 2014 októberében és decemberében bekövetkezett robbanásokhoz.

Hamáček szerdán jelentette be, hogy április 19-én, hétfőn Moszkvába repül, ahol a Szputnyik V vakcina beszerzéséről fog tárgyalni. Hamáceket ezért nyílt bírálatok érték, egyebek között Andrej Babiš kormányfő részéről. A kormányfőhelyettes azután szombaton közölte, hogy lemondta moszkvai látogatását, mert részt kell vennie a hétfői kormányülésen. Mindezeket követően jelentette be Babiš és Hamáček közösen, hogy orosz diplomatákat utasítanak ki Csehországból.

Bevezető

Jan Hamáček cseh kormányfőhelyettes, belügyminiszter és megbízott külügyminiszter beismerte, szerdán bejelentett moszkvai útja csak arra szolgált, hogy elterelje a figyelmet a Prágában dolgozó orosz diplomaták kiutasításának előkészítéséről.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
MTI

Read More

Post Comment