Search by category:
Egyéb kategória

Nyolc hiba, amit az allergiásnak nem szabad elkövetnie

Nyolc hiba, amit az allergiásnak nem szabad elkövetnie
Mészáros Richárd
2021. 04. 19., h – 12:47

2021. április 19., hétfő – 20:00
allergia k

Friss ikon
Off

Törzs

Az allergiások jól tudják, hogy az eldugult orr, a nátha, a szemviszketés, a köhögés pokollá teheti az életet. Néha az is kellemetlenséget okozhat, ha a beteg nem ismeri a betegség alapszabályait.

Az allergiás számára alapszabály, hogy virágporszezon idején az ablak legyen zárva, a klíma pedig bekapcsolva. Ha a gépkocsiban működik a légkondicionáló, 30 százalékkal csökkenthetjük a virágpor mennyiségét.

Cím
1. Nyitva tartja az ablakot

Ha ön allergiás, tudnia kell, hogy mikor milyen növény virágzik, és melyek azok, amelyek ártanak. Minél több információja van a virágporról, annál jobban enyhíteni tudja a tüneteket.

Cím
2. Nem figyeli a virágpor-előrejelzést

Ha kedveli a kinti sportot, a szakemberek azt tanácsolják: reggel vagy kora délután ne tornázzon. A fűfélék és a fák ugyanis ilyenkor szórják virágporukat.

Cím
3. Nem akkor tornázik, amikor kell

A légtisztító és -szűrő nagyon hatásos módja annak, hogy elkerülje a virágpor-, az állatszőr-, a porallergia és a lakásban található további allergének okozta tüneteket. A szakemberek azt tanácsolják: ha bekapcsolja a légtisztítót, az ablakot és az ajtót zárja be. A légtisztító ugyanis csak a szoba levegőjét szűri, nem pedig az egész lakásét.

Cím
4. Nem tartja fontosnak a légtisztítót

A plüssállatkák kedvesek, ám sajnos vonzzák a port, ami könnyen allergiát válthat ki. Ha sok ilyen tárgy van a lakásban és a családban valaki allergiás, mindenképpen jobb, ha megszabadul tőlük. Legfeljebb hagyjon meg néhányat, amit ki lehet mosni.

Cím
5. Tele van a lakása plüssállattal

A felnőtt ember allergiássá válhat az állatokra vagy a virágporra akkor is, ha évekig nincs semmilyen tünete. Ha minden tavasszal antibiotikumot és gyógyszert kell szednie üreggyulladás ellen, akkor ön valószínűleg allergiás, s fel kellene keresnie az allergológus szakorvost.

Cím
6. Lebecsüli a tüneteket

Szereti a kellemes környezetet sok-sok vánkossal? Ha hosszabb ideig ugyanazt használja, problémát okozhat. A toll erős allergén lehet, főleg ha mállani kezd. Az emberek azt hiszik, hogy ha 10 évig egy vánkost használnak, és nincs semmi bajuk, akkor minden rendben van. Ám az ellenkezője az igaz. Az allergia teljesen váratlanul jelentkezhet. A szintetikus anyaggal bélelt vánkos jobb választás az allergiások számára. Olyan huzatot húzzunk rá, ami nem ereszti át a poratkát.

Cím
7. Évekig ugyanazt a vánkost használja

Ön is egy ágyban alszik a kutyával vagy a macskával? Ha ön allergiás, akkor ez nem a legjobb ötlet. Megosztani a fekvőhelyet a háziállatokkal nemcsak azoknak nem ajánlott, akik allergiásak az állatokra, ugyanis a kutya vagy a macska virágport, port, gombát vagy más allergént vihet be a lakásba. Jobb, ha az állatot nem engedjük az ágyunkba. Ideális esetben a halószobában ne legyen szőnyeg, de ha ez elkerülhetetlen, kis méretűt válasszunk, amit ki lehet mosni.

Cím
8. Ágyában háziállat van

(kovács)

Bevezető

Nyitott ablak, öreg vánkos, plüssjáték – három dolog azok közül, amelyeket az allergiásoknak el kell kerülniük, hogy ne romoljon állapotuk. Összeállításunkban azokat a leggyakoribb hibákat gyűjtöttük össze, amelyek legjobban ártanak az allergiásoknak.

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

Read More

Post Comment