Search by category:
Egyéb kategória

Kémügy: az unió Prága mellett áll

Kémügy: az unió Prága mellett áll
Czímer Gábor
2021. 04. 20., k – 18:49

2021. április 20., kedd – 19:00
A birodalom visszavág. A Kreml a vártnál több csehet küldött haza. ⋌(TASR/AP)

Friss ikon
Off

Törzs

„Oroszország nem Csehország ellen intézett támadást, hanem egy bolgár fegyverkereskedő áruja ellen. Az orosz katonai hírszerzés (GRU) ügynökei elfogadhatatlan tevékenységet folytattak, ráadásul az akciót elrontották” – mutatott rá a cseh kormányfő. Andrej Babiš szerint most lépéseket tesznek, hogy az állam kárpótlást igényelhessen a keletkezett károkért, amelyek meghaladják az egymilliárd koronát. Mára bekérették a prágai orosz nagykövetet a cseh külügyminisztériumba.

Prága tovább büntethet
A dél-morvaországi Vrběticében 2014 októberében és decemberében egy régi gyártelep lőszerraktárnak használt csarnokaiban robbanások történtek, melyek következtében két ember meghalt, és nagy anyagi károk keletkeztek. A csehek szerint a robbanásokhoz közük volt az orosz titkosszolgálatoknak, ezért Prága szombaton 18 orosz diplomatát kiutasított az országból, akik szerinte ezeknek a szolgálatoknak dolgoztak. Válaszul Moszkva vasárnap 16 cseh diplomatát és 4 nagykövetségi munkatársat utasított ki. A cseh rendőrség az események azon változatát vizsgálja, miszerint a támadás célja a bulgáriai kivitelre szánt lőszer volt – mondta Pavel Zeman főügyész. Megerősítette, az első, októberi robbanás idején a lőszerraktárt hamisított iratok alapján két orosz polgár akarta meglátogatni. A cseh parlament védelmi bizottsága felszólította a kormányt, hogy további orosz diplomatákat utasítson ki, mivel Moszkva túl hevesen reagált – mondta Pavel Bělobrádek, a bizottság elnöke.

Az Európai Unió teljes támogatásól és szolidaritásáról biztosította Csehországot az orosz kémügyben tett lépéseiért – közölte az Európai Unió külügyi szolgálata (EEAS). Kiemelték: az uniót mélységes aggodalommal tölti el Oroszország ismétlődő, veszélyes és rosszindulatú magatartása Európában. Oroszországnak fel kell hagynia minden olyan tevékenységgel, amelyek sértik a nemzetközi elveket és normákat, és veszélyeztetik az európai stabilitást – jelentették ki. 

Zemant árulónak tartják
„A cseh esemény egy sokkal nagyobb műveletsorozat része, amelynek célja a NATO-szövetségesek gyengítése, népességükben a saját kormányzatukkal és szövetségeseikkel szembeni bizalmatlanság szélesítése, a létező törésvonalak szélesítése. Klasszikus szovjet-orosz taktika ez, amelyet egy egykori KGB-ezredes kiválóan igazgat a Kremlből. A valódi probléma inkább az, hogy annyira megosztottak a NATO-tagok, néha annyira mélyek a törésvonalak az EU-n belül, hogy még a közös ellenfelekkel és versenytársakkal szemben sem képesek az európai országok az összehangoltabb, közös fellépésre” – nyilatkozta lapunknak Feledy Botond biztonságpolitikai szakértő. A törésvonalak Csehországon belül is léteznek, hiszen Miloš Zeman államfő tevékenyen segíti a Kremlt abban, hogy minél nagyobb befolyásra tegyen szert a cseh gazdaságban és a politikában. Tegnap éjjel a prágai várra a hazaáruló feliratot vetítették az oroszellenes aktivisták.

A cseh kormány közben jóváhagyta azt a határozatot, amelyben kizárta az orosz Roszatom céget a dukovanyi atomerőmű befejezésére kiírt pályázatból – közölte Karel Havlíček ipari és kereskedelmi miniszter. A miniszter szerint az építkezés befektetőjének, az állami többségi tulajdonban lévő ČEZ vállalatnak április 30-ig biztonsági kérdőívet kell küldenie a többi vállalatnak. Havlíček szerint a kabinet döntése egyhangú volt, szerinte a Roszatom még a konzorciumban sem vehet részt a tervezett szerződésben. Az értékelések meghívóit a Westinghouse amerikai csoportnak, a francia EdF-nek és a dél-koreai KHNP-nek küldik meg. A ČEZ azt tervezi, hogy Dukovanyban további két, egyenként 1200 megawatt teljesítményű új atomreaktort építtet. 

Oroszország válaszintézkedésként nemkívánatos személynek nyilvánította a moszkvai bolgár nagykövetség két munkatársát – közölte tegnap az orosz külügyi tárca. Szófia március 22-én utasított ki két, kémkedéssel meggyanúsított orosz diplomatát.

(MTI, TASR, ct24, VG, ú)

Bevezető
Prága |

Nem minősíthető állami terrorizmusnak a vrběticei robbanás, alapvetően egy bolgár vállalkozó áruja elleni támadásról van szó – jelentette ki Andrej Babiš cseh kormányfő. Az EU kifejezte szolidaritását Csehországgal az Oroszországgal kialakult diplomáciai feszültség miatt.

Település / hely
Prága

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÖSSZEFOGLALÓ

Read More

Post Comment