Search by category:
Egyéb kategória

Részleges újranyitás szigorításokkal Léván és Érsekújvárban

Részleges újranyitás szigorításokkal Léván és Érsekújvárban
Száz Ildikó
2021. 04. 21., sze – 10:12

2021. április 21., szerda – 10:45
Thain János Múzeum

Friss ikon
Off

Törzs

A megyei fenntartású Barsi Múzeum hétfőtől fogadja a látogatókat az állandó kiállítások megtekintésére.

Lévai programok

A régészeti, népviseleti, gyógyszerészeti, a régi mesterségeket és a vár történelmét bemutató tárlatokon kívül megtekinthető a Varjak és rokonaik kiállítás, melyet 2019-ben Rimaszombatban láthatott a közönség. A lévai érdeklődők számára május 16-ig meghosszabbították a varjúfélék életét ismertető kiállítást. A Barsi Múzeum hétköznapokon 9 és 16, hétvégén 10 és 16 óra között fogadja a közönséget. Májustól ismét látogatható hétfőtől vasárnapig 9-től 16 óráig Pavol Turčan egykori molnártelepe és vízimalma a Szikincepatak mellett Bagonyán (Bohunice) és a borfői (Brhlovce) barlanglakások. A lévai zsinagógában március végére tervezett Peter Lipa és AMC trio Plus koncertet szeptember 7-re halasztották. A lévai uszoda felújítását év elején sikerült befejezni, a tervek szerint a vízelemzést követően péntektől, április 23-tól korlátozott létszámban, de látogatható lesz a létesítmény.

Érsekújvári helyzet

Érsekújvárban a Thain János Múzeum keddtől fogadja a látogatókat az állandó régészeti, történelmi, népművészeti kiállítások, valamint az Anton Bernolák- és a Czuczor Gergely- emlékszobák megtekintésére. Keddtől péntekig 8 és 17, szombaton 9 és 13 óra között. Varga Zsuzsanna történész, a múzeum dolgozója elmondta, egy hónappal meghosszabbították az Egy könyvtár kincsei kiállításukat, de most már kénytelenek voltak szétszedni, mert festik a háttereket. Egy hónapig nem lesz időszaki kiállítás, majd a Varjak és rokonaik természettudományi tárlatot nyitják meg, ezúttal Érsekújvárban.

„Sajnos alig egy hétig láthatta a közönség az Egy könyvtár kincsei kiállítást, mert decemberben ismét be kellett zárni a múzeumot”

– mondta Varga Zsuzsanna.

Májustól Párkányban lesz látható a jeles turkológusokat bemutató anyag. A közönség megismerkedhet Blaskovics József világhírű turkológus életútjával, műveivel, valamint olyan jeles Keletkutatókkal, mint Németh Gyula, Germanus Gyula, vagy Fekete Lajos, az első oszmán okiratok megfejtője. Az Anton Bernolák Könyvtár Törökszalasztó utcában található részlegeit nem nyitják meg, továbbra is csak megrendelhetik a könyveket az olvasók, melyeket szerdán és pénteken 14 és 16 óra között vehetnek át. A megyei intézmény vezetése ezt azzal indokolta, hogy gond van a vízellátással és a fűtéssel, amit rendeződik a helyzet, ismét kinyithatnak. Ezen a héten megnyitották a könyvtár városháza mögötti épületében lévő szakirodalmi részleget, ahova hét napnál nem régebbi teszt felmutatásával léphetnek be a látogatók.

A városi Novovital cég megnyitotta az újvári teniszpályákat, ahová hétfőtől vasárnapig, 8-tól 20 óráig várják a vendégeket, hét napnál nem régebbi negatív teszt felmutatása itt is szükséges, a tíz évnél fiatalabbaktól nem kérnek ilyen igazolást.

Bevezető
Érsekújvár/Léva |

Több megyei és városi fenntartású intézményben fogadják hét elejétől a látogatókat, néhány kiállítást meghosszabbítottak. Egyes sportlétesítmények üzemeltetői is értesítették a vendégeiket, hogy szigorú biztonsági intézkedések betartásával, de már látogathatók.

Címkék

Település / hely
Érsekújvár/Léva

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Száz Ildikó

Read More

Post Comment