Search by category:
Egyéb kategória

A nyelv és a hatalom

A nyelv és a hatalom
Holop Zsolt
2021. 04. 22., cs – 18:29

2021. április 23., péntek – 11:00
kézimunka

Friss ikon
Off

Törzs

Legutóbb egy beszélgetést olvastam egy kézimunkázóval. Ki vezette őt a „hand made”-hez, kérdezi a Praktikus Szlovák Nő (Praktická Slovenka), vagyis a neve szerint is „echt” szlovák lap munkatársa. A válaszoló érti, már hogyne értené, mi az a hand made (kézimunka). Én is értem, akárcsak a „level”-t, az „event”-et, a „home office”-t, meg amikor a magyar anyuka azt írja, hogy „ez itt az én little babym”, csak …

Csak éppen nem tetszik ez a nyelvi tunyaság, igénytelenség, amellyel mi, kis népek az anyanyelvünket bomlasztjuk. A felvágási kényszert meg egyenesen utálom – mert mégis miként értelmezzem, amikor például a magyar család harsány „Happy birthday”-jel köszönti az angolul nem is tudó nagyapát, mintha a „boldog születésnapot” vagy az „Isten éltessen” nem lenne eléggé sikkes, vagy mit tudom én, mit hiányolnak belőle. S nehogy valaki máris politikai (nagyhatalmi) színezetet tulajdonítson a nemtetszésemnek, hozzáteszem, hogy az sem tetszik, amikor egy ünnepeltnek – feltéve, hogy nem orosz az illető – a „mnoga léta zsivjó”-t énekelik (háromszor is zsivjó), bár hozzá kell tennem, hogy az utóbbi lényegesen ritkább, mint az „angolkodás”.

Nem az angol nyelv az, ami nem tetszik. Az ugyanolyan nyelv, mint a többi, nem kevesebb, de nem is értékesebb a többinél. Bár akinek ez az anyanyelve, s nem kell más nyelvet megtanulnia, mert valamilyen, a praktikusságra hivatkozó „norma” szerint a világ bármely táján elvár(hat)ja, hogy angolul többé-kevésbé kommunikálnak vele, joggal érzékelheti értékesebbnek. Hiszen másoknak kell megtanulniuk az ő nyelvét, nem neki a másokét. De attól még nekünk, többieknek nem kellene belemennünk ebbe a hatalmi játékba. Mert ahhoz nem fér semmi kétség, hogy a fentebb említett norma a globalizált világ velejárója, s hogy a globalizáció erőteljes gazdasági és politikai hatalomkiterjesztési dimenzióval rendelkezik.

Sokan rámutattak már arra, hogy a nyelvhasználatnak is van hatalmi funkciója. Erről szólt például a kétnyelvű, szlovák–magyar vasúti táblákat követelő kampány is. Feltételezem, hogy a magyarok többsége egyetértett vele, s ezáltal azzal is, hogy az a miénk igazán, amit a saját nyelvünkön nevezünk meg. Épp ezért érthetetlen, miért szabadulunk meg önként és dalolva saját magunk a saját szavainktól, amelyek ráadásul az egyediségünket mutatják, hiszen ezeket más népek nem használják. Nem volt elég a horcsica párkival?

Ismerősöm telefonál. Kérdezi, mit csinálok. Mondom neki, hogy kézimunkalapot nézegetek. Csodálkozva válaszol: nahát, nem is tudtam, hogy téged érdekel a hand made. Nem értem, légyszi, mondd magyarul, válaszolom neki.

Bevezető

Szeretem a kézimunkaújságokat. Elképzelem, hogy ha lenne időm, milyen szép dolgokat csinálhatnék. De nincs erre időm, így csak gyönyörködök és olvasgatok.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Lampl Zsuzsanna

Read More

Post Comment