Search by category:
Egyéb kategória

Heger: A Föld meglesz emberek nélkül, de mi nem létezhetünk nélküle

Heger: A Föld meglesz emberek nélkül, de mi nem létezhetünk nélküle
Mészáros Richárd
2021. 04. 22., cs – 15:10

2021. április 22., csütörtök – 15:25
Eduard Heger Ján Budaj

Friss ikon
Off

Törzs

„A mai világnap arra figyelmeztet bennünket, hogy a tevékenységünkkel mekkora hatással vagyunk a környezetünkre és a bolygónkra. A világjárvány alatt éppen a természet lett a menedékünk, ott keresünk erőt és biztatást a folytatáshoz” – mondta Čaputová, és azt is hozzátette, a járvány alatt az emberekben még jobban tudatosult, hogy mennyire sebezhetőek, és hogy milyen szoros kapcsolat van az ember és a természet között.

Dnešný Svetový deň Zeme 🌍 nám pripomína, ako veľmi naše aktivity ovplyvňujú planétu a prostredie, v ktorom žijeme. Počas…Közzétette: Zuzana Čaputová – 2021. április 22., csütörtök

A kormányfő kijelentette, az emberiség egyre inkább megérti, mekkora veszélyt jelent a klímaváltozás, és dolgozik azon, hogy minél többet visszaadjon a természetnek abból, amit elvett tőle. „Tízszeresen fogja ezt nekünk meghálálni. Megváltoztatjuk a természethez, a Földhöz való viszonyulásunkat, vállaljuk a felelősséget. Az európai helyreállítási terv is ebből indul ki” – mutatott rá Heger.

A helyreállítási tervre az államfő is kitért, mint mondta, örül, hogy annak részét képezik a zöld beruházások, és a tervezett fejlesztéseknek köszönhetően sikerülhet csökkenteni a károsanyag-kibocsátást és egészségesebb környezetet teremteni.

„A gazdaság újraélesztése és a mostani válságból való kilábalás során valóban környezetbarát újításokra van szükség, nem szabad, hogy ez a folyamat a természethez való viszonyulásunkban végül csupán a visszatérést jelentse a régi kerékvágásba”

– emlékeztetett az államfő.

Čaputová közlése szerint a pénzösszeg 37 százalékát fordítják környezetvédelmi célokra. „Muszáj ösztönöznünk és megnyernünk a nagy társaságokat az ökológiailag tiszta, környezetkímélő beruházások végrehajtására. Végső soron ez mindannyiunk közös feladata” – szögezte le az államfő.

Čaputová arra is emlékeztetett, hogy Szlovákia is csatlakozott a közös európai uniós tervhez és kötelezte magát, hogy 2050-re eléri a klímasemlegességet, 2030-ig pedig 55 százalékkal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását. Ebben fontos szerepe lesz az uniós klímatörvénynek, amely megszabja a kibocsátás csökkentésének mértékét. „De itt nem csupán tagállami vállalásokról van szó. A társadalom minden egyes tagjának csatlakoznia kell hozzá. 10-20 év múlva a következő generációk éppen az alapján fognak értékelni minket, amit most teszünk a bolygónkkal” – zárta az államfő.

Bevezető
Pozsony |

Az egyén, a kormány és az állam felelősségvállalása is szükséges ahhoz, hogy valódi változásokat érjünk el a környezetvédelem terén – tette közzé a közösségi hálón Zuzana Čaputová államfő az április 22-i Föld napja alkalmából. Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő arra emlékeztetett, hogy a Föld meglesz emberek nélkül, de mi nem létezhetünk nélküle.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
TASR

Read More

Post Comment