Search by category:
Egyéb kategória

Madárinfluenzával fertőzött tyúkokat találtak egy éberhárdi baromfifarmon

Madárinfluenzával fertőzött tyúkokat találtak egy éberhárdi baromfifarmon
Hegedűs Norbert
2021. 04. 23., p – 16:46

2021. április 23., péntek – 17:00
madárinfluenza

Friss ikon
Off

Törzs

Egy éberárdi lakos jelentette a tyúkok pusztulását, ezért a szakemberek megvizsgálták az állományt. „A tojótyúkok alig mozogtak, keveset ettek, legyengültek és hasmenésük volt” – áll a dokumentumban. Az állatorvosok mintát vettek az elhullott baromfiból, a mintákat laboratóriumi vizsgálatra küldték, és a vizsgálat megerősítette a H5N1 madárinfluenza-vírus jelenlétét.

A három érintett település körül védőkörzetet jelöltek ki, a környező településeket pedig megfigyelés alá helyezték. Az intézkedés értelmében a védőkörzetben lévő településeken április végéig fel kell mérni az összes baromfi- és madárállományt. A gazdáknak gondoskudniuk kell arról, hogy állataik ne érintkezhessenek vadon élő madarakkal, és további óvintézkedéseket kell tenniük, például fertőtleníteni kell a be- és kijáratokat. A tenyésztett madarak vagy a baromfi itatására használt víz nem származhat olyan helyről, amihez a vadon élő madarak is hozzáférnek.

Ha az állattartók a betegség bármilyen tünetét észlelik az állományban, haladéktalanul értesíteniük kell az RVPS-t. „Lehetőleg az emberek is minél kevesebbszer menjenek a madarak közelébe. A gazdaságokban tett látogatásokról nyilvántartást kell vezetni, és be kell tartani a biztonsági előírásokat” – áll a felhívásban.

Az RVPS megtiltotta az élő vagy leölt baromfi és más szárnyasok, vagy a tojás szállítását az érintet községekből, továbbá a helyi gazdaságokból származó használt alom, trágya vagy hígtrágya elszállítását, kidobását. Tilos továbbá vásárt, madárkiállítást tartani ezeken a településekben. A helyi vadásztársaságoknak fokozottan oda kell figyelniük a vadon élő madárpopulációkra, különösen a vízimadarakra. Az intézkedések további értesítésig hatályban maradnak.

Bevezető

Madárinfluenza ütötte fel a fejét a Szenci járásbeli Éberhárdon, egy baromfifarmon. A Szenci Regionális Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelet (RVPS) intézkedéseket rendelt el az éberhárdi, a tőkésiszigeti és a dunahidasi baromfi- vagy madártenyésztők és vadásztársulások számára, amit az érintett önkormányzatok hivatalos honlapján és hirdetőtábláján tettek közzé.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
TASR

Read More

Post Comment