Search by category:
Egyéb kategória

Népszavazás: A Smer 300 000 aláírást gyűjtött össze

Népszavazás: A Smer 300 000 aláírást gyűjtött össze
Hegedűs Norbert
2021. 04. 23., p – 16:36

2021. április 23., péntek – 17:12
Robert Fico

Friss ikon
Off

Törzs

Ezt Robert Fico pártelnök jelentette be a pénteki sajtótájékoztatóján. Mivel a népszavazási kezdeményezésbe más szubjektumok is bekapcsolódtak, a végleges adat csak hétfőn (április 26.) lesz ismert. Fico feltételezi, hogy összesen körülbelül 500 000 aláírást sikerült összegyűjteni. Leszögezte, hogy a Smer mindent elkövet annak érdekében, hogy a népszavazás sikeres legyen. Hozzátette: az aláírásgyűjtés szerdán (április 21.) zárult le.

Fico szerint a népszavazásra, amely többek között arról fog szólni, hogy “az emberek milyen Szlovákiát akarnak”, szeptemberben kerülhet sor. Ha a referendum sikeres lesz, és sor kerül az előrehozott választásokra, az emberek eldönthetik majd, hogy olyan politikusokat akarnak, akik külföldi utasításokat követnek, vagy pedig egy szuverén országban élnének inkább.

A petíciós bizottság február elején tette közzé a petíciós íveket a Smer, a Hlas és a parlamenten kívüli SNS pártokhoz köthető népszavazási kezdeményezés keretében. A Hlas tagjai korábban arról tájékoztattak, hogy 285 000 aláírást sikerült összegyűjteniük.

Az aláírásgyűjtést kezdeményező pártok szerint nem politikai, hanem polgári kezdeményezésről van szó. A petíciót a Szakszervezetek Országos Konföderációja (KOZ) is támogatja. Azt a kérdést szeretnék népszavazásra bocsátani, hogy a lakosság egyetért-e a kormányzati ciklus lerövidítésével. Az előrehozott parlamenti választásra a népszavazás eredményének kihirdetése után, legkésőbb 180 napon belül kerülne sor. Egy népszavazás kihirdetéséhez legalább 350 ezer állampolgár támogató aláírására van szükség.

Bevezető

A Smer összesen 300 000 aláírást gyűjtött össze az előrehozott választást célzó népszavazás kiírásért. 

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
TASR

Read More

Post Comment