Search by category:
Egyéb kategória

Sorozatdaráló – Kisvárosi gyilkosság Kate Winslettel

Sorozatdaráló – Kisvárosi gyilkosság Kate Winslettel
Mészáros Richárd
2021. 04. 24., szo – 22:24

2021. április 25., vasárnap – 15:35
Sorozatdaráló – Kisvárosi gyilkosság Kate Winslettel

Friss ikon
Off

Törzs

Láttunk már néhány sötét múlttal rendelkező nyomozót, aki a szakmájában csúcs, de a magánélete csődtömeg, és idilli kisvárosból is láttunk már párat, melyek a felszínen barátságosnak tűnhetnek ugyan, de a családi házak falai mindig sötét titkokat rejtenek. Olyan nyomozót is láttunk már, aki nem szeret a szabályok szerint játszani, ezért rendre szembekerül a feletteseivel, és az sem bír az újdonság erejével, amikor a cselekményt egy fiatal, titokzatos életet élő lány brutális meggyilkolása indítja be. Ha az ember csak felszínesen olvasgat az Easttowni rejtélyekről, könnyedén gondolhatja, hogy már sok hasonlót láthatott. A showrunner, Brad Ingelsby nagy erénye, hogy a rengeteg ismerős alkotóelem ellenére a sorozat mégis frissnek, sőt rendkívül erőteljesnek hat. Ingelsby ugyan komolyan veszi a műfajt, és a története krimiként is pompásan helytáll (a hétből öt részt láthattam már, és gyakorlott kriminézőként továbbra sincs fogalmam arról, ki lehet a hunyó), ugyanis figyelt arra, hogy kellő mennyiségű fordulatot tartogasson, azonban az Easttowni rejtélyek elsősorban a főhőse miatt emelkedik ki a mezőnyből. Mare Sheehan karaktere igazi főnyeremény egy olyan kaliberű színésznőnek, mint Kate Winslet. Mare a világ összes problémáját a vállán hordozza, alkatából fakadóan szinte sosem kér segítséget, a rá nehezedő magánéleti és szakmai problémák súlya azonban egy idő után megrogyasztja őt, megmutatva a sebezhető oldalát valakinek, aki nagyon nem szeret sebezhetőnek látszani. Winslet egy pillanatra sem próbálja meg Mare-t szimpatikussá tenni, csak úgy sorjáznak az ellenszenvesebbnél ellenszenvesebb tulajdonságai, mégis láthatjuk mögötte a szerető, törődő, aggódó embert, aki sokszor pont a szerettei védelmében, kétségbeesésében hozza meg a legrosszabb döntéseit. A karakter múltja teli van tragédiákkal, és pont az izgalmas Mare-ben, hogy próbál úgy élni, ne ezek határozzák meg őt, de hosszú évek mellőzése egyszer csak berobban, az elnyomott lelki gondok pedig egyszerre szakadnak rá, a sorozat legjobb pillanatait szerezve. Karaktertanulmány ez a javából.

Sorozatdaráló – Kisvárosi gyilkosság Kate Winslettel

Leírás

    

Az Easttowni rejtélyek ízig-vérig szerzői sorozat, amit jól jelez, hogy mind a hét részt egyetlen író írta, és mind a hét epizódot egyetlen rendező (Craig Zobel – A hátrahagyottak) jegyzi. Ennek köszönhető, hogy van egy markáns tempója, stílusa és felépítése. Akciójelenetből viszonylag kevés van, de ami van, az maga a tökély. Az ötödik epizód csúcsjelenete például olyan veszettül izgalmas, ami után a Hetedik vagy A bárányok hallgatnak rajongói is megnyalhatják mind a tíz ujjukat. Kate Winslet nagy színésznő, és van már néhány emlékezetes szerep mögötte, de ennyire színes, változatos és kiszámíthatatlan karaktert, mint amilyen Mare Sheehan, még sosem játszhatott.

Bevezető

Még csak áprilist írunk, és már itt is van az év krimisorozata és az év fikciós karaktere. Az Easttowni rejtélyek lenyűgözően használja és forgatja ki a műfaji kliséket.

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Tóth Csaba

Read More

Post Comment