Search by category:
Egyéb kategória

Zeman szerint a vrběticei robbanások ügyében két forgatókönyv létezik

Zeman szerint a vrběticei robbanások ügyében két forgatókönyv létezik
Mészáros Richárd
2021. 04. 25., v – 14:00

2021. április 25., vasárnap – 14:07
Miloš Zeman

Friss ikon
Off

Törzs

„Amennyiben bebizonyosodik az orosz ügynökök részvétele a vrběticei lőszerraktárban történt robbanásban, akkor Oroszországnak ezért a terrorista cselekményért meg kell fizetnie, például a Roszatom kizárásával a Dukovany atomerőmű bővítésére kiírt pályázatból” – jelentette ki Zeman a Prima cseh kereskedelmi televízióban vasárnap sugárzott beszélgetésben.

Miloš Zeman egy héttel a cseh-orosz diplomáciai konfliktus kirobbanása után szólalt meg az ügyben először nyilvánosan. Az elnök ezt azzal indokolta, hogy előbb részletesen tájékozódni akart ebben a bonyolult ügyben.

„Ha azonban megerősítést nyer az eset kivizsgálásának korábbi eredménye, miszerint a robbanást a lőszerrel történt szakszerűtlen manipuláció okozta, akkor annak széleskörű belpolitika következményei lesznek” – szögezte le az államfő a második változattal összefüggésben. Hogy mire gondolt, azt nem pontosította.

Andrej Babiš cseh kormányfő és Jan Hamácek belügyminiszter nyolc napja jelentette be, hogy a vrběticei robbanások mögött az orosz ügynökök állnak, s ezért Prága kiutasította a prágai orosz nagykövetség 18 diplomatáját, akik szerinte a titkosszolgálatoknak dolgoztak. Moszkva válaszul 20 cseh diplomatát küldött haza. Ezt követően további kölcsönös kiutasításokra, intézkedésekre került sor, ami gyakorlatilag a moszkvai cseh, illetve a prágai orosz diplomáciai képviselet munkájának a megbénításához vezetett.

Míg Andrej Babiš és Jan Hamáček egyértelműen Oroszországot tette felelőssé a két emberéletet és nagyjából egymilliárd koronás anyagi károkat okozó vrběticei robbanásokért, addig Miloš Zeman óvatosabban fogalmazott és a hét évvel ezelőtti események két lehetséges változatáról beszélt. Ugyanakkor Zeman azt is elmondta, hogy támogatja a cseh kormány döntését az „orosz ügynökök” kiutasításáról.

Zeman úgy véli, hogy a cseh állampolgároknak joguk van a korrekt és részletes tájékoztatáshoz. Megjegyezte: a Biztonsági Információs Szolgálat (cseh elhárítás) jelentésében is az áll, hogy nincsenek bizonyítékok az orosz ügynökök behatolására a lőszerraktárba, bár ez nem jelenti azt, hogy ez nem történt meg. Szerinte a rendőrség azt az értesülést is vizsgálja, hogy a lőszerraktárat üzemeltető Imex cég egyik vezetője személyesen vezette be az ügynököket a raktárakba. „Sokatmondó tény, hogy az érintett nem akart hazugságvizsgáló gépre menni” – tette hozzá az elnök.

„Bár a korrekt kapcsolatok híve vagyok minden fontos országgal, szükséges, hogy az Orosz Föderáció megfizessen ezért az esetleges terrorista cselekedetért, például a Dukovanyról szóló pályázaton való mellőzéssel. Ha azonban ezt a gyanút eloszlatják, akkor ebből kiderül, hogy hírszerzői játékról van szó, amelynek komoly következményei lehetnek belpolitikai életünk számára” – fejtette ki ismételten az államfő.

„Várjuk ki tehát hisztéria és spekulációk nélkül a vizsgálatok eredményét és csak azután hozzuk meg a döntést” – hangsúlyozta Miloš Zeman.

Bevezető
Prága |

Miloš Zeman cseh államfő szerint a 2014-es dél-morvaországi vrběticei lőszerraktárban történt robbanásokkal kapcsolatban az események két változata létezik, és a rendőrség feladata megállapítani, mi is történt valójában.

Település / hely
Prága

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
MTI

Read More

Post Comment