Search by category:
Egyéb kategória

A bolygónk előtt tisztelegtek

A bolygónk előtt tisztelegtek
Tornyai Bianka
2021. 04. 26., h – 22:54

2021. április 27., kedd – 16:00
Vásártér

Friss ikon
Off

Törzs

Alig van olyan település a környéken, ahol az elmúlt napokban ne emlékeztek volna meg a Föld napjáról valamilyen formában. A koronavírus-járvány elleni intézkedések korlátozták ugyan a lehetőségeket, de egy kis leleményességgel mégis megtalálták a módját az emberek, hogy tegyenek valamit a bolygónkért.

Szemétgyűjtő verseny

Nádszegen március elején kezdődött a szemétgyűjtő verseny, amelybe a járványügyi szabályok alapján legfeljebb hatfős csapatok jelentkezhettek, mégpedig olyanok, amelyeknek tagjai egyébként is kapcsolatban álltak egymással, például családtagok, kollégák. A legügyesebbek ajándékra számíthatnak, azok átadása még várat magára, de az eredményekről már beszámoltak a község közösségi oldalán. Kacz Éva polgármester elmondta, már tavaly szerettek volna nagyszabású hulladékgyűjtést szervezni tavasszal, de a koronavírus miatt nem lehetett megvalósítani, és úgy tűnt, idén sem lesz rá mód.

„Február végén, március elején voltak a legrosszabbak a fertőzésszámok, de mégis kerestük a megoldást, így jött az ötlet, hogy mindenki egyénileg vagy kis csapatban gyűjtse a szemetet. A községi hivatalban volt a regisztráció, ahol zsákokat és kesztyűket kaptak az önkéntesek és mindenki akkor és oda ment szemetet gyűjteni, amikor és ahová akart. A begyűjtött hulladékot a gyűjtőudvarban adták le az önkéntesek”

– tudtuk meg a polgármestertől. Úgy véli, nagyon jó volt, hogy így alakult, mert ennyi szemetet nem lehetett volna összegyűjteni egy nap alatt, akkor sem, ha sokan összejöttek volna. Jellemzően hétköznap délutánonként a gyerekek bent a faluban gyűjtötték a szemetet, a felnőttek pedig hétvégén a falu határában vagy a Kis-Duna partján. „Voltak csapatok, amelyek többször is nekivágtak. Óriási sikerként könyvelhetjük el, hiszen közel háromtonnányi szemetet sikerült összeszedni a csaknem nyolcvan gyermeknek és százötven felnőttnek. Az alapiskola VII. B osztályos tanulói különdíjban részesültek, mivel hatalmas mennyiségű cigarettacsikket gyűjtöttek össze” – egészítette ki Kacz Éva, aki szerint azt a hibát elkövették a szervezésben, hogy nem minden esetben tudtak egyeztetni, melyik csapat mikor és hová megy szemetet gyűjteni, így előfordult, hogy egy-egy szakaszhoz többször kimentek a csapatok, de így is nagyon elégedett az eredménnyel.

A nádszegi alapiskola tanulói.

Leírás

A nádszegi alapiskola tanulói. (Kép: Nádszegi Környezetvédelmi Bizottság)

Emlékezni a gyökerekre

Királyrévben múlt szombaton délután a tavalyi évben született kisgyermekek számára ültettek el fákat a Fekete-víz partján lévő parkban. Agócs Gergely polgármester kifejtette, hagyományteremtő szándékkal szervezték a faültetést.

„Az utóbbi két évben mindig év elején köszöntöttük az előző évben született kisgyerekeket a közösségünkben. Hivatalos ünnepség keretében fogadtuk őket és adtunk át nekik ajándékot, de a koronavírus-járvány miatt ez nem lehetséges, ezért csúsztatnunk kellett az időpontot. Az egyik képviselőnk ötletét megvalósítva a Föld napja alkalmából annyi fát ültetünk el, amennyi újszülött világra jött tavaly Királyrévben. A fákkal arra szeretnénk emlékeztetni a gyerekeket, hogy tudják, honnan származnak, hol vannak a gyökereik”

– fogalmazott a polgármester.
A két apropót összekötve valósult meg a találkozó a parkban: átadták azokat az ajándékokat, amelyeket az újszülöttek köszöntésén is átadtak volna és elültettek kilenc fát. Az öt kislánynak vöröslevelű bükköt, a négy kisfiúnak pedig nyári tölgyet választottak. Olyan fákat, amelyek tartósak, több generációt kibírnak, akár 60–70 évig élnek, így a most még kisbabák egyszer talán az unokáiknak is megmutathatják, melyik az ő fájuk. A következő években szeretnék ezt a hagyományt folytatni, hiszen több olyan hely van a faluban, ahová lehet még fát ültetni. A részt vevő családok közül többen úgy nyilatkoztak, szeretnék majd a fákat maguk gondozni. A szülők vásárlási utalványt, albumot és a helyi Nagy Ilona Királyrévről szóló írásait tartalmazó könyvét kaptak ajándékba a községtől.

A királyrévi faültetésnél a legkisebbek is jelen voltak.

Leírás

A királyrévi faültetésnél a legkisebbek is jelen voltak.

A szebb környezetért

A Lynx Polgári Társulás három évvel ezelőtt jött létre Pereden azzal a céllal, hogy tagjai a Vásártér nevű tavat és környékét rendbe tegyék. A területet tíz évre bérbe vették és elkezdték a revitalizációt. Tavaly kikotorták a tavat, összegyűjtötték a körülötte szétszórt szemetet, kivágták a beteg fákat, rendezték a telekviszonyokat a parton, múlt szombaton pedig a tó körüli járda építésébe fogtak bele, illetve az esővíz-elvezető csatornákat alakították ki. A polgári társulás egy baráti társaságból és a környéken lakókból áll. Kovács Jaroslavtól, a társulás egyik alapító tagjától megtudtuk, az eddigi munkákat önerőből, saját pénzből valósították meg, de támogatóik is vannak.

„Az adó két százalékából is befolyt valamennyi pénz, illetve Nyitra megyéhez nyújtottunk be pályázatot és európai uniós forrásokhoz is, de a járvány miatt azokat leállították. Reméljük, hogy sikeresek leszünk, mert bőven van tervünk, ötletünk. Ki kell emelnem, hogy több helyi vállalkozó is a segítségünkre volt. Amikor megtudták, hogy mire kértük például az alapanyagokat, ingyen odaadták”

– mondta el Kovács Jaroslav.
Varga Gábor hozzátette, az első alkalommal, amikor felhívást tettek közzé a faluban, nagyon sok önkéntes eljött, így nagyon sok munkát el tudtak végezni, de mint szinte mindenben, így ebben is korlátozza őket a koronavírus-járvány, a mostani alkalommal a társulás tagjain kívül ketten jöttek segíteni. A csatornahálózat és a járda elkészülte után padokat, lámpákat szeretnének elhelyezni a tó körül, majd a mellette lévő területen játszóteret építeni, az egyik partszakaszon pedig parkot szeretnének kialakítani. Arra a kérdésre, hogy miért csinálják mindezt, a társulás tagjai azt felelték, hogy szeretnék szebbé tenni a környezetüket, és visszaadni valamit a falunak, ahol élnek.

A járdával együtt a vízelvezető is elkészült.

Leírás

A járdával együtt a vízelvezető is elkészült.

Gondoskodni a környezetről

A Spartan Training Group Dolné Saliby alsószeli és peredi sportolókból álló csapat. Azon túl, hogy akadályfutó versenyekre járnak, illetve azokra készülnek, tagjai baráti társasággá kovácsolódtak össze. A járvány miatt közös edzéseket nem, vagy csak korlátozásokkal tarthatnak.

A saját testsúlyos edzések mellett sok futással tartják magukat jó kondícióban. Mivel a tagok többsége Alsószeliben és Pereden lakik, ezért a legtöbbjük a két falu határába jár futni. Moravský László, a csapat edzője kifejtette, a futás során nagyon sok helyen láttak illegális szemétlerakatokat, ezért megbeszélték, hogy a Föld napja alkalmából kimennek az említett szakaszra, hogy összegyűjtsék a szemetet.

„Mivel mi is a Föld lakói vagyunk és az egészségünk nagyban függ attól, hogy mennyire tiszta a környezetünk, ezért döntöttünk úgy, hogy mi is teszünk a tisztaságért valamit. Ha a Föld gondoskodik rólunk, illik nekünk is gondoskodni róla. Ennek legegyszerűbb módja a takarítás” – fogalmazott. A csapattagok két egymást követő hétvégén három délutánon keresztül gyűjtötték a szemetet, múlt szombaton délután fejezték be a takarítást. Becslésük szerint legkevesebb ötszáz kilogramm különböző típusú hulladéktól tisztították meg a nagyjából négy és fél kilométeres szakaszt. „Rengeteg gumiabroncs hevert szerteszét, de találtunk fűnyírót, porszívót, mosógépet, szőnyeget, párnákat, ablakokat, különféle fémhulladékot, tetőcserepet, autóalkatrészeket, ruhákat, fóliát, üdítőitalos palackokat, dobozokat. Voltak olyan szakaszok, ahol 50–60 méteren nem volt semmi, de négyzetméterre számolva hatalmas mennyiségről van szó” – tette hozzá a csapat vezetője. Az összegyűjtött szemetet szelektálták és Pered község vezetése vállalta annak elszállítását.

Pereden többen csatlakoztak a szemétszedéshez.

Leírás

Pereden többen csatlakoztak a szemétszedéshez.

Bevezető
Nádszeg/Királyrév/Pered |

A Föld napja alkalmából nagyon sok településen tartottak különböző rendezvényeket: Nádszegen kiértékelték a másfél hónapig tartó szemétgyűjtést, Királyrévben fát ültettek a tavaly született gyermekeknek, Pereden parkosítottak és takarítottak.

Település / hely
Nádszeg/Királyrév/Pered

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Tornyai Bianka

Read More

Post Comment