Search by category:
Egyéb kategória

Kínában hallgat a hivatalos média Chloé Zhao Oscar-díjáról

Kínában hallgat a hivatalos média Chloé Zhao Oscar-díjáról
Hegedűs Norbert
2021. 04. 26., h – 13:25

2021. április 26., hétfő – 15:00
Chloé Zhao

Friss ikon
Off

Törzs

A dél-koreai Jun Ju Dzsungnak a legjobb női mellékszereplő Oscar-díját ítélték oda a Minari című filmben nyújtott játékáért. Jun az első koreai színésznő, aki Oscar-díjat nyert.

„Olyan ez mint egy régóta várt eső azok számára, akik nehéz időket élnek meg a koronavírus-járvány közepette” – írta közleményében a kormányzó Demokrata Párt, megjegyezve, hogy a film „újabb történelmet írt” Bong Dzsun Ho dél-koreai rendező Élősködők című filmjének tavalyi győzelme után. Hozzátette: „Jun játéka világszerte megérintette a közönség szívét és mély nyomott hagyott maga után”.

Az ellenzéki Népi Erő Párt ugyancsak gratulált a 73 éves színésznő győzelméhez. Mint fogalmaztak, Jun sikere és a színészet iránti elkötelezettsége nagyon sok koreai embernek ad „energiát és életerőt a jelenlegi nehézségek átvészeléséhez”.

Mindeközben a kínai hivatalos média eddig nem adott hírt arról, hogy a kínai származású, de az Egyesült Államokban élő Chloé Zhao A nomádok földje című alkotása nyerte el vasárnap a legjobb film díját és Zhao lett a második nő, aki átvehette a rendezői Oscart. Zhao egyúttal az első színes bőrű nő, aki ebben a kategóriában győzni tudott.

A hallgatás mellett a Zhao győzelmével kapcsolatos posztokat, hashtageket, beszélgetéselőzményeket és keresési lehetőségeket is törölték, illetve blokkolták a közösségi platformokról, applikációkon.

Mindettől függetlenül a 39 éves rendező győzelmének híre terjed a kínai interneten a felhasználók és bloggerek révén.

Két órán át akadályozták vasárnap éjjel a kínai hatóságok a Los Angeles-i díjátadó közvetítését Zhao New York-i alma matere szervezésében Sanghajban: a rendezőnő hívei a YouTube-on egy bárban akartak követni a rendezvényt, ám a főszervező Kevin Ke VPN szolgáltatását blokkolták. „Megszakították a VPN-t” – közölte Ke, hozzátéve, hogy WeChat szolgáltatását is blokkolták, amikor vasárnap Zhaót méltatta.

Kínában még március első felében törölték A nomádok földjével kapcsolatos tartalmakat az internetről, miután Zhaót „Kína bemocskolásával” vádolta meg néhány helyi felhasználó egy 2013-as interjúja miatt.

A lépést megelőzően néhány nappal a kínai sajtó még elismerően beszélt Zhaóról, mint a történelem első ázsiai nőjéről, aki elnyerte a legjobb rendezőnek járó Golden Globe-díjat. Az állami média „Kína büszkeségének” nevezte a rendezőt és hirdette a mozi április 23-ra tervezett bemutatóját.     A premier elmaradt és azóta sem volt hivatalos bejelentés az esetleges bemutatásával kapcsolatban.

Bevezető

Dél-Koreában ünneplik Jun Ju Dzsung (Youn Yuh-jung) történelmi Oscar-győzelmét, Kínában azonban nem adott hírt a hivatalos média Chloé Zhaónak az amerikai filmakadémia vasárnap este megrendezett 93. díjátadó ceremóniáján aratott sikeréről.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
MTI

Read More

Post Comment