Search by category:
Egyéb kategória

Megfertőződött a volt perui elnök, aki korábban soron kívül adatta be magának az oltást

Megfertőződött a volt perui elnök, aki korábban soron kívül adatta be magának az oltást
Hegedűs Norbert
2021. 04. 26., h – 12:30

2021. április 26., hétfő – 12:30
Martín Vizcarra

Friss ikon
Off

Törzs

Martín Vizcarra a Twitteren közölte, hogy az óvintézkedések ellenére mind ő, mind pedig a felesége megfertőződött.

Az 58 éves Vizcarrát – Pilar Mazzetti volt egészségügyi miniszterrel és Elizabeth Astete egykori külügyminiszterrel együtt – április 17-én a dél-amerikai ország kongresszusa 10 évre tiltotta el közhivatal viselésétől. Mindhárom politikus soron kívül kapta meg a vakcinát, ami politikai botrányt okozott Peruban.

Jóllehet Vizcarra elvileg kongresszusi képviselői helyet nyert az április 11-i általános választáson, a döntés megfosztja mandátumától.

A volt elnök saját magán kívül a testvérének és a feleségének is beadatta az oltást, bár akkor még egyetlen vakcina alkalmazása sem volt engedélyezett az országban.

A politikus azzal védekezett, hogy “bátor döntést hozott”, és a 12 ezer önkéntes egyikeként vállalta a Sinopharm kínai gyógyszergyár által kifejlesztett vakcina tesztelését.

Vizcarra ellen a parlament korrupciós vádak miatt szeptemberben alkotmányos vádeljárást kezdeményezett. Azzal vádolják, hogy még a dél-perui Moquegua megye kormányzójaként 2011 és 2014 között mintegy 637 ezer dollárnyi kenőpénzt fogadott el két építőipari cégtől, amelyek később közbeszerzési pályázatokat nyertek. Novemberben a kongresszus meg is szavazta az elmozdítását a posztjáról.

A 33 milliós Peruban eddig több mint 59 ezer ember vesztette életét a fertőzés miatt, jelentések szerint az országban átlagosan ötpercenként halnak bele a fertőzésbe. A dél-amerikai országban annak ellenére lazítottak a megelőző intézkedéseken, hogy a vírus brazil variánsa miatt a járvány gyorsabban terjed. Szakértők az igazolt fertőzöttek számának a növekedéséért egyebek közt az április 11-ei elnök- és parlamenti választást teszik felelőssé, amelyen személyes részvételt írtak elő, valamint a választást megelőző kampány miatti enyhítéseket, beleértve a jelöltek számára engedélyezett kampányutakat.

Peruban a regisztrált fertőzöttek száma meghaladja az 1,7 milliót.

Bevezető

Pozitív lett helyi idő szerint vasárnap a volt perui elnök koronavírustesztje, nem sokkal azt követően, hogy a törvényhozás eltiltotta a közhivatal viselésétől, mert  soron kívül adatta be magának a vírus elleni oltóanyagot.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
MTI

Read More

Post Comment