Search by category:
Egyéb kategória

Téma a VASÁRNAPBAN: Vakcinakalauz, avagy nem a gyártó számít, hanem a hatóanyag

Téma a VASÁRNAPBAN: Vakcinakalauz, avagy nem a gyártó számít, hanem a hatóanyag
Horváth Bianka
2021. 04. 26., h – 08:22

2021. április 26., hétfő – 08:30
Vasárnap

Friss ikon
Off

Törzs

Lapzártáig Szlovákiában több mint egymillióan kapták meg a koronavírus elleni védőoltás első adagját, és kb. 400 ezren a másodikat is. Ahhoz, hogy a sokat emlegetett kollektív védettséget elérjük, a lakosság 60%-át kell beoltani – azaz még mindig több mint 2 millió 200 ezer embert.

Mostanra annyi összeesküvés-elmélet, féligazság és rémhír jelent meg a közösségi oldalakon az egyes vakcinafajtákról, hogy érdemes áttekinteni, melyik milyen alapon működik, és mit várhatunk tőle. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) eddig négy Covid-ellenes oltóanyagot hagyott jóvá az uniós állampolgárok számára, ezek a Pfizer BioNTech, a Moderna, az AstraZeneca és a Jonhnson & Johnson vakcinái. Összesen 2,6 milliárd adag oltóanyagon osztoznak a tagállamok, és bár a szállítások az első hónapokban akadoztak, májusra minden gyártó nagyobb mennyiséget ígért. A Pfizer BioNTech például már a második negyedévben kiszállítja azt az 50 millió adagot, amit eredetileg csak a negyedik negyedévre ígért.

 

Melyik vakcinát tartják a legjobbnak? Mit kifogásol az Állami Gyógyszerellenőrzési Hivatal (ŠÚKL) igazgatónője? Mi a helyzet a Szputnyik V vakcinával? Hogyan vélekedik az orosz vakcináról a mikrobiológus? Miért lett politikai kérdés az orosz vakcinából? Mi a helyzet az AstraZenecával és a Johnson & Johnson oltóanyaggal? Mikor kapjuk meg a harmadik oltóanyagot? Kiket oltanak most?

Vrabec Mária riportjában ezekre a kérdésekre is választ kapnak a már megvásárolható Vasárnapban.

Bevezető

Lassan, bizonytalanul és döcögve oltanak a koronavírus ellen Szlovákiában. Az oltási kedv sem túl magas, ami nem csoda, hiszen az illetékesek sokáig a regisztrációt sem tudták megszervezni, és ahelyett, hogy az oltás mellett kampányoltak volna, a vakcinafajták körüli veszekedéssel voltak elfoglalva.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Vasárnap

Vasárnap rovat

Read More

Post Comment