Search by category:
Egyéb kategória

Felmérés: Biden jobban áll az első száz nap után, mint ahogy Trump állt

Felmérés: Biden jobban áll az első száz nap után, mint ahogy Trump állt
Mészáros Richárd
2021. 04. 27., k – 18:10

2021. április 27., kedd – 18:18
Joe Biden

Friss ikon
Off

Törzs

A közvélemény-kutatás során 4423 felnőtt véleményét tudakolták meg április 12. és 16. között. A megkérdezettek 55 százaléka elégedett volt Biden teljesítményével, 40 százaléka nem, a többiek pedig bizonytalanok voltak.

Az elnök koronavírus-járványra adott válaszával a felmérés résztvevőinek 65 százaléka értett egyet. A demokrata válaszadók 90 százaléka, a függetlenek 61 százaléka és a republikánusok 39 százaléka volt elégedett Biden intézkedéseivel.

Összehasonlításképpen: egy januári közvélemény-kutatásban a megkérdezettek mindössze 38 százaléka támogatta Trump járványpolitikáját.

Az amerikaiak 52 százaléka egyetértett Biden gazdaságpolitikájával, 53 százaléka pedig munkaerőpiaci intézkedéseivel. Mindkét arány magasabb néhány százalékponttal a Trump utolsó hónapjaira jellemző elégedettségi mutatóknál.

Bident bevándorlási politikája miatt bírálták a legtöbben: a megkérdezettek 49 százaléka adott hangot elégedetlenségének, és mindössze 42 százaléka támogatta az intézkedéseket.

Az amerikaiak több mint fele elégedett Biden pártatlanságával és a mélyen megosztott szavazók egységesítésére tett erőfeszítéseivel. Hasonló arányok jellemzik Biden környezetvédelmi politikájának (54 százalék), illetve rasszizmus elleni erőfeszítéseinek (51 százalék) támogatottságát.

Összességében a demokraták mintegy 90, a függetlenek több mint 50,  a republikánusok 20 százaléka támogatja Bident. Az elnök népszerűsége nemcsak a felsőfokú végzettséggel rendelkező fehér lakosság körében nőtt, hanem a felsőfokú végzettséggel nem rendelkező fehér szavazók, illetve a kisebbségek körében is. A felmérés szerint az amerikai 40 százaléka úgy gondolja, hogy az Egyesült Államok jó irányba halad, ez az arány magasabb, mint az elmúlt évtizedben bármikor.

Szakértők szerint Biden jelenleg különféle helyzeti tényezők gyümölcsét arathatja le, ugyanis hónapok álltak rendelkezésére járványügyi intézkedései előkészítésére, és már beiktatása előtt megkezdődött a vakcinák használata. Szintén előnyös, hogy gazdaságpolitikai eredményeit a tavalyi év teljesítményéhez viszonyítják, amikor munkahelyek milliói szűntek meg a világjárvány miatt, és komoly recesszióba süllyedt az amerikai gazdaság.

Ugyanakkor az új elnök elégedettségi mutatói széleskörű támogatottságot jeleznek, amelyre szüksége is lesz ambiciózus tervei – köztük egy 1,9 trillió dolláros gazdasági ösztönzőcsomag, egy 2 trillió dolláros infrastrukturális fejlesztéscsomag, valamint a vagyonosok erőteljesebb megadóztatásának – elfogadtatásához – hangsúlyozta Julian Zelizer, a Princeton Egyetem politológusa.

Bevezető

Az amerikaiak több mint fele elégedett Joe Biden amerikai elnök első száz napjának teljesítményével a Reuters/Ipsos felmérése szerint, és a lakosság 40 százaléka úgy gondolja, hogy az ország jó irányba halad – írta a Reuters hírügynökség kedden. Ezzel Biden olyan szintű támogatottságra tett szert, amellyel elődje, Donald Trump sohasem rendelkezett.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
MTI

Read More

Post Comment