Search by category:
Egyéb kategória

Májusi lakossági fórum a plazmaíves hulladék-feldolgozóról

Májusi lakossági fórum a plazmaíves hulladék-feldolgozóról
Száz Ildikó
2021. 04. 27., k – 12:26

2021. április 27., kedd – 19:00
Óriásplakát Vágfarkasd határában

Friss ikon
Off

Törzs

Jozef Belický, Vágsellye polgármestere május 10-re, 16 órára hívta össze a lakossági fórumot a városházán. A találkozón részt vesznek a plazmaíves szemétfeldolgozó építését tervező pozsonyi ewia társaság képviselői, valamint Vágsellye, Vágkirályfa és Vághosszúfalu önkormányzati képviselői és lakosai. Eddig 2280-an írták alá a plazmaíves szemétfeldolgozó üzembe helyezése elleni petíciót. Vágsellye önkormányzata idén februárban kérte a Nyitrai Regionális Közegészségügyi Hivatalt, engedélyezze a téma nyilvános megvitatását, de erre a koronavírus-helyzet miatt nem volt lehetőség. Jozef Belický mostani meghívójában az áll, hogy ha romlana a járványhelyzet, és időközben újabb figyelmeztetés érkezne a közegészségügyi hivataltól, ismét kénytelenek lesznek elhalasztani a találkozót. A lakosok a plazmaíves hulladék-feldolgozóval kapcsolatos észrevételeiket május 15-ig postázhatják a környezetvédelmi minisztériumnak. A beruházással kapcsolatos környezeti hatástanulmány minden érdeklődő számára hozzáférhető a város honlapján.

A feldolgozót 2023 elején kezdenék építeni és 2025 őszén fejeznék be. A 130 milliós beruházás hat környékbeli települést érint. Nyitra- és Nagyszombat megyéből szállítanák Vágsellye közelébe a feldolgozásra szánt hulladékot, és naponta mintegy harminchárom húsztonnás teherautó haladna át kétszer a jócskán leterhelt, rendkívül rossz minőségű utakon. A vállalkozói elképzeléssel sem a régióbeli polgármesterek, sem a lakosok nem értenek egyet. A tavaly nyári, városházán tartott fórumon a beruházó hangsúlyozta, nem szemétégetőről van szó, a plazmaíves hulladékfeldolgozás során nem keletkezik sem pernye, sem salak. A petícióban tiltakozók attól tartanak, hogy más, távolabbi térségekből is szállítanák a szemetet a központba. Ugyanakkor az sem tetszik a lakosoknak, hogy a Vág folyó közelében építenék fel a korszerű komplexumot, ami rendkívül kedvezőtlen hatással volna az állat- és növényvilágra, valamint az itt lakók életminőségére. Egyre nagyobb problémát jelent és egyre több pénzbe kerül a hulladék elszállítása és tárolása, ám a vágsellyei régióban élők egészsége, életkörnyezete, az ingatlanok értéke, a termőföldek tisztasága, illetve a Vág menti természet megóvása továbbra is prioritást élvez.

Bevezető
Vágsellye |

A vágsellyei Körforgásos Gazdasági Központ (Centrum cirkulárnej ekonomiky), ismertebb nevén a plazmaíves hulladék-feldolgozó környezetre gyakorolt hatása lesz a témája annak a lakossági fórumnak, melyet a koronavírus-helyzet miatt több hónappal el kellett halasztaniuk a szervezőknek.

Település / hely
Vágsellye

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Száz Ildikó

Read More

Post Comment