Search by category:
Egyéb kategória

BL: egy félidő alatt eldönthette volna a Chelsea

BL: egy félidő alatt eldönthette volna a Chelsea
Hegedűs Norbert
2021. 04. 28., sze – 11:19

2021. április 28., szerda – 11:30
c

Friss ikon
Off

Törzs

Az első játékrész mozgalmasságához a két edző taktikai csatája is hozzájárult. Thomas Tuchel a januári kinevezése óta először nevezett meg változatlan kezdőcsapatot, azaz mondhatni, a hétvégi, West Ham elleni 1–0-s győzelemmel rákészült a madridi csatára. Így aztán kitartott amellett, hogy Timo Werner, Christian Pulisic és Mason Mount vezényelje a támadásokat, ez pedig alapjaiban meghatározta a taktikát: labdaszerzés után a lehető leggyorsabban kellett támadásba váltani, hogy a gyors emberek a Real-védelem mögé kerüljenek.

Mire a spanyolok felocsúdtak, már túl voltak két Werner-helyzeten és egy Pulisic-gólon, az amerikai válogatott támadó Antonio Rüdiger pazar indítását követően – ha kicsit döcögősen is, de – megszerezte a vezetést (0–1). Az angolok lendületéhez az is hozzájárult, hogy a spanyolok meglepetésre nem a megszokott négy-, hanem ezúttal háromvédős rendszerben futballoztak, nyomozták is a labdát rendesen. Csak egy kis pontosság kellett volna, hogy akár komolyabb előny is összejöjjön.

A Real a Liverpool elleni negyeddöntőben azzal nyerte meg a hazai mérkőzését 3–1-re, hogy Toni Kroos és Luka Modric uralta a középpályát. Ez ezúttal csak a saját térfélre volt igaz, amint támadásba lendültek, N’Golo Kante és a hátra is besegítő Mount megoldhatatlan akadályt jelentett számukra. Ezzel kivették a játékból Vinícius Juniort is, aki talán, ha öt labdát kapott az irányítóktól a 66. percben történt lecseréléséig. De a balszélen Marcelo sem tudott kibontakozni, mert a jobbszélre kerülő Cesar Azpilicueta kivette a játékból.

Ki tudja, hogy alakul a mérkőzés, ha nincs egy nagyszerű formában futballozó Karim Benzema, aki előbb távolról, ballal nagy kapufát lőtt, hogy aztán a 29. percben egy villanással kiegyenlítsen (1–1).

Szünet után Tuchel már nem erőltette a rohanást, inkább a hazaiak támadójátékát akarta csírájában elfojtani, így jött Werner és Pulisic helyére a labdabiztosabb és passzjátékban talán erősebb Kai Havertz és Hakim Zijes. A Real nem tudott lendületet venni, így egy unalmasabb hajrá végén maradt az 1–1-es végeredmény. Hogy ez mire lesz elég, majd május 5-én kiderül.

Nagyszerű első félidőt játszottunk, ott meg kellett volna tartanunk az előnyünket. Sajnos kicsit szerencsétlenek voltunk, és hiányzott a nyugalom a játékunkból az ellenfél térfelén. Sajnos pontrúgást követően gólt kaptunk, de ezt leszámítva az egész meccsen nagyon erősen védekeztünk” – mondta a mérkőzést követően Thomas Tuchel.

A jövő héten újabb kihívással nézünk majd szembe, és nehéz meccset várok a Real ellen, hiszen ez mégiscsak a Bajnokok Ligája elődöntője. Semmiben sem lehetünk biztosak. A párharc félidejében vagyunk, továbbra is meg kell küzdenünk minden centiméterért, harcolnunk kell, hogy kiérdemeljük a továbbjutást.”

Az Egyesült Államok sportsajtója közben Pulisic teljesítményét méltatta, ő lett ugyanis az első amerikai labdarúgó, aki BL-elődöntőben gólt szerzett. Emellett ez volt az ötödik BL-találata, ezzel megelőzte a 126-szoros válogatott DaMarcus Beasleyt, aki négy gólig jutott a legrangosabb kupában (háromszor a PSAV, egyszer a Rangers színeiben talált be).

Azt Zinedine Zidane is elismerte, hogy a nehéz első félidő után a másodikban már jobban kontrollálták a játékot.

A Chelsea kiválóan kezdett, de nem lepett meg, hiszen okkal vannak itt az elődöntőben. Továbbra is versenyben vagyunk, elégedett vagyok az összteljesítménnyel. Mi is tudunk jól játszani idegenben” – mondta a meccs után a Real Madrid edzője. Hozzátette, Benzema lenyűgözően futballozott, de ezen cseppet sem csodálkozik.

A francia csatár pályafutása 71. gólját szerezte a Bajnokok Ligájában, ezzel beérte a klub legendáját, Raúlt, így az örökranglistán már csupán Cristiano Ronaldo (134), Lionel Messi (120) és Robert Lewandowski (73) előzi meg.

Az angol szakkommentátorok közül a korábbi válogatott Rio Ferdinand és Joe Cole is az ő játékát méltatta, utóbbi úgy fogalmazott, Benzema fénysugár volt az első 30 percben, amikor úgy tűnt, a madridiak teljesen kilátástalan küzdelmet folytatnak.

A madridi AS sokkal szemléletesebben írta le a francia csatár fontosságát: „Ha Karim tüsszögni kezd, a Realban máris mindenki székrekedéssel küzd…”

 

Bevezető

Nem bírt egymással a Real Madrid és a Chelsea csapata a labdarúgó Bajnokok Ligája keddi elődöntőjének első mérkőzésén, és ha össze akarjuk foglalni a kilencven percet, akkor azt is mondhatnánk, hogy egy izgalmas első félidőt egy unalmas második követett.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Pincési László

Read More

Post Comment