Search by category:
Egyéb kategória

Tudósok kiállnak Brazília mellett a Szputnyik vakcina jóvá nem hagyásában

Tudósok kiállnak Brazília mellett a Szputnyik vakcina jóvá nem hagyásában
Mészáros Richárd
2021. 04. 29., cs – 08:17

2021. április 29., csütörtök – 09:00
Szputnyik

Friss ikon
Off

Törzs

Az Anvisa arra hivatkozott, hogy a vizsgálatra megkapott oltóanyagtételen belül a második beadandó adagban a genetikai információt szállító adenovírus reprodukcióra képes volt, így a szervezetbe bejutva szaporodhat, és megfázást idézhet elő. Hozzátették, hogy az első beadandó adagokat nem vizsgálták.

A genetikai információt szállító adenovírusnak elvileg inaktívnak kell lennie.

Az Anvisa szerint ez a helyzet úgy állhatott elő, hogy a gyártás során az eredetileg reprodukciós képességétől megfosztott adenovírus a tenyésztés közben visszaszerezte szaporítógénjét.

Ezek az eredmények „kérdéseket vetnek fel a gyártási folyamat hibátlanságával kapcsolatban”, és ez kockázatot jelent a gyenge immunrendszerű emberekre nézve – jelentette ki Angela Rasmussen amerikai virológus, a georgetowni egyetem kutatója. Ez inkább minőségellenőrzési probléma, mint gyártástechnológiai. Ha az aktív vírust tartalmazó vakcinát beadják, a legtöbb páciensnél ez nem fog problémát okozni – tette hozzá. Rasmussen szerint a legnagyobb probléma ezzel a vakcinába vetett közbizalom megingása, ugyanis a Szputnyik hatékonyságát a The Lancet orvosi szaklap 91,6 százalékosnak ítélte.

A vakcinát kifejlesztő Gamaleja Intézet visszautasította a vádat. Gyenyisz Logunov igazgatóhelyettes kijelentette, hogy a sajtóban megjelent információknak semmi köze nincs a valósághoz.

Az AFP emlékeztetett, hogy április elején a szlovák állami gyógyszerfelügyelet sem találta megnyugtatónak az általuk megkapott Szputnyik-dózisok összetételét, azt állították, hogy az eltér a klinikai vizsgálatok során használt mintáktól. Később Igor Matovič (OĽaNO) bejelentése szerint a Szlovák Tudományos Akadémia minden szempontból kiválónak találta a vakcinát.

Derek Lowe amerikai gyógyszervegyész a Science Magazine című tudományos folyóiratban azt írta: „Az ilyen dolgok az egész gyártási és minőségellenőrzési folyamatot megkérdőjelezik, és megértem, ha a brazil egészségügyi hatóságot ez aggasztotta.” Bírálta magát a Gamaleja Intézetet is reakciója miatt. „Viselkedjenek felelős gyógyszerfejlesztőként, foglalkozzanak közvetlenül a problémával a teljes nyilvánosság előtt, és találjanak rá megoldást!” – jelentette ki.

Marcelo Ebrard mexikói külügyminiszter bejelentette szerdán, hogy az állami Birmex gyógyszercég elkezdi fiolákba tölteni és csomagolni az importált Szputnyik V vakcinát, amelyből az elmúlt hónapokban egymillió adagot kapott az ország. Ebrard korábban, oroszországi látogatásán propagandának minősítette az oltóanyag bírálatát, és közölte, hogy a mexikói egészségügyi minisztérium bizonyítottnak látta a Szputnyik kiváló minőségét.

Éppen szerdán este adott ki az Európai Unió külügyi szolgálata (EEAS) egy jelentést arról, hogy információs háború folyik az orosz, a kínai és a nyugati gyártmányú vakcinák körül. Eszerint Oroszország amellett, hogy igyekszik népszerűsíteni saját vakcináját, olyan hamis híreket terjeszt minisztériumain, állami cégeken és médiumokon keresztül, miszerint a Nyugat és az Európai Unió megpróbálja megrengetni a bizalmat a Szputnyikban. Az orosz kampány egyik célja, hogy bizalmatlanságot keltsenek az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) iránt, amely most vizsgálja az orosz oltóanyagot, és a használatát még nem hagyta jóvá.  

A jelentés szerint Oroszország és Kína bizalmatlanságot akar kelteni a nyugati gyártmányú vakcinákkal kapcsolatban. Mindkét ország december óta rendszeresen összefüggésbe hozta az európai oltókampányokat bizonyos halálesetekkel – állítja a külügyi szolgálat.

Moszkva és Peking visszautasít minden ilyen vádat az EU részéről.

Bevezető

Tudósok kiálltak a brazil egészségügyi hatóság (Anvisa) azon döntése mellett az AFP hírügynökség szerdai tudósítása szerint, hogy egyelőre nem hagyta jóvá a Szputnyik V orosz vakcina brazíliai alkalmazását, így az ország egyelőre nem importál az oltóanyagból. A mexikói külügyminiszter viszont bejelentette, hogy hazája nem vesz részt a Szputnyik elleni propagandában, és elkezdi hazai alkalmazásra csomagolni az Oroszországból importált oltóanyagot.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
MTI

Read More

Post Comment