Search by category:
Egyéb kategória

675 ezer eurót szánnak idén rövidtávú fejlesztésekre Gútán

675 ezer eurót szánnak idén rövidtávú fejlesztésekre Gútán
Vataščin Péter
2021. 04. 30., p – 09:42

2021. április 30., péntek – 14:00
Gúta

Friss ikon
Off

Törzs

A gútai képviselő-testület 26. ülésén több kommunális ügyre és fejlesztési tervekre vonatkozó napirendi pont is szerepelt. Mindjárt az elsők között vitatták meg a város hulladékgazdálkodásáról készült értékelést, amelyről Finta Zoltán, a Városi Hivatal vezetője számolt be. Az anyagból többek között kiderült, hogy 2018 és 2020 között folyamatosan – 3938-ról 3358 tonnára – csökkent a kommunális hulladék mennyisége a városban. Emellett nőtt a szelektált szemét aránya: míg 2018-ban csak 370, addig 2020-ban már 500 tonnát válogattak szét a gútaiak. Idén januártól kezdődően 6,6 tonnányi konyhai hulladékot gyűjtöttek be a városban, s az adatok fényében még bőven marad hely a 110 gyűjtőedényben.

Finta Zoltán arról is beszámolt, hogy elkezdődött a mérőműszerek felszerelése a Gúta Service járműveire, s májusban elkezdődhet az egyes háztartásokben termelt hulladék mennyiségének megmérése, pontosabban annak tesztüzeme. A lakosokat arra kérik, a szemét elhordásának napján csak az esti órákban vigyék be a kukákat, mert a gyűjtőedényeket fokozatosan chipekkel jelölik meg. Az önkormányzat a befutó adatok fényében szeretne általános rendeletet elfogadni szeptemberben, amely háztartásonként új és igazságosabb rendszer szerint állapítaná meg a hulladékilleték magasságát.

Célegyenesben a szennyvíztisztító?

Ahogyan az már megszokott témának számít a gútai testületi ülésen, úgy most is a nepirendi pontok között szerepelt a szennyvíztisztító ügye. Horváth Árpád polgármester elmondta, a beruházást tervező Nyugat-szlovákiai Vízművektől azt az információt kapta, hogy amint a közeljövőben aláírják a beruházáshoz szükséges hitel felvételéről szóló papírokat, elküldik a gútai önkormányzatnak az építkezésre vonatkozó időtervet. Mészáros Imre, az építésügyi hivatal vezetője a téma kapcsán elmondta, a beruházás tervezett színhelyéhez közel található magán szakközépiskola az érvényes építkezési engedély kapcsán beadott egy fellebbezést, amelyben azt sérelmezik, hogy nem kerülhettek be az eljárásba annak résztvevőjeként. Jelenleg a Nyitrai Járási Hivatalnál van az ügy, ott fognak dönteni arról, hogy helyet adnak-e az iskola kérelmének vagy sem. Lengyel István (független) képviselő ezzel kapcsolatban azt kérdezte, hogy lehetséges, hogy érvényes engedéllyel kapcsolatban valaki fellebezést nyújt be. Mészáros Imre elmondta, van lehetőség erre jogilag, emellett úgy hiszi, legfeljebb valamilyen szagfogó sáv telepítésében érhet el sikert a szakiskola.

Fejlesztésdömping

Óriásira duzzadt a város rövidtávú fejlesztési terve, amelyre az önkormányzat több mint 675 ezer eurót szánna úgy, hogy annak egy tekintélyes részét, kis híján 420 ezer eurót hitelből fogja állni. A szakbizottságoktól és a Városi Tanácstól beérkezett javaslatokat a polgármester összesítette, s mint az ülésen elmondta, minden ötletet beépítettek a tervezetbe.

A legnagyobb hangsúlyt a közlekedési feltételek, vagyis az utak, járdák és parkolók mintegy 240 ezer euróba kerülő javítására és megépítésére helyezték. 40 ezerből épül majd például két új parkoló az Erdei utcában található óvodánál és az Iskola utcában.

A legnagyobb különálló tételt a Szent Rozália park stílusos, díszkivilágítással is ellátott körbekerítése jelenti, amelyre több mint 109 ezer euróra van szükség. 70 ezres tételt jelent majd az Egészségügyi Központ felújítása, illetve a benne található röntgen szakrendelés kialakítása.

Gúta centruma sem marad ki a beruházásokból, hiszen felújítják majd a városháza előtti szökőkutat is, emellett pedig a Városi Művelődési Központ épületének hőszigetelésére is elkülönítettek egy 50 ezres önrészt, amelyet akkor használnak fel, ha sikeresen tudnak pályázni a munkálatok finanszírozására.

Bevezető
Gúta |

Sínen van a hulladékgazdálkodás átalakítása is, néhány héten belül elkezdik tesztelni az új szemétszállítási rendszert.

Település / hely
Gúta

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Vataščin Péter

Read More

Post Comment