Search by category:
Egyéb kategória

Csehországban Zeman és más politikusok oroszbarát politikája ellen tüntettek

Csehországban Zeman és más politikusok oroszbarát politikája ellen tüntettek
Hegedűs Norbert
2021. 04. 30., p – 07:35

2021. április 30., péntek – 08:18
tüntetés csehország

Friss ikon
Off

Törzs

A Millió pillanat a demokráciáért nevű civil szervezet felhívására Prágában a Vencel téren mintegy 20 ezer ember gyűlt össze, akik szerint Csehország a Nyugathoz, nem Oroszországhoz tartozik, és amiat tiltakoztak, hogy Miloš Zeman államfő a vrbeticei lőszerraktárakban 2014-ben történt robbanások ügyében Moszkva oldalára állt.

Míg Andrej Babiš miniszterelnök szerint a robbanásokban szerepet játszottak az orosz titkoszolgálatok, addig Milos Zeman vasárnapi televíziós interjújában azt állította, hogy az eseményeknek két változata létezik, az orosz ügynökök részvétele a robbanásokban nem bizonyított, ezért a rendőrség feladata megállapítani, mi is történt valójában. A cseh sajtó szerint Zeman ezzel az orosz álláspontot képviselte, és muníciót adott az orosz propagandának. Babis a héten megismételte, hogy az eseményeknek szerinte csak egy változata van.

Az ellenzéki szenátorok egy csoportja ezért bejelentette: bepereli az elnököt az alkotmánybíróságon, mert szerintük Zeman tevékenysége kimeríti a hazaárulás fogalmát.

Miloš Zeman államfő immár Csehország biztonságát veszélyezteti, tevékenységének egyszavas megnevezése hazaárulás – jelentette ki Prágában Benjamin Roll, a Millió pillanat a demokráciáért szervezet elnöke. Felszólította a szenátorokat, hogy kezdeményezzék Zeman visszahívását az elnöki tisztségéből.

Hasonló tüntetések – néhány száz fős részvétellel – voltak Brünnben, Ostraván, Pilzenben és más nagyvárosokban is.

Bevezető

Ezrek tüntettek csütörtök este Prágában és több cseh nagyvárosban Miloš Zeman államfő, illetve más cseh politikusok oroszbarát politikája ellen.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
MTI

Read More

Post Comment