Search by category:
Egyéb kategória

Krajčí szerint a Szputnyik-szerződés előnyös és standard feletti kitételeket tartalmaz

Krajčí szerint a Szputnyik-szerződés előnyös és standard feletti kitételeket tartalmaz
Hegedűs Norbert
2021. 04. 30., p – 19:44

2021. április 30., péntek – 19:44
Marek Krajčí

Friss ikon
Off

Törzs

Krajčí kijelentette, hogy a többi, regisztrált oltóanyag megvásárlásáról szóló szerződésekkel való összehasonlítás alapján mondja ezt.

„Figyelembe véve az Európai Bizottság által kötött többi vakcinaszállítási szerződést is, az a véleményem, hogy előnyös szerződésről van szó, standard feletti kitételekkel. Például ha az orosz fél nem szállítja le legalább a vakcinák 50 százalékát az adott hónapban, Szlovákia egyoldalúan elállhat a szerződéstől” – jelentette ki Krajčí.

igor matovič szputnyik

Szlovákiát büntetés fenyegetheti a Szputnyik-szerződés közzététele miatt

Abban az adásvételi szerződésben, amelyet a szomszédos Magyarország kötött a Szputnyik V vakcinára, nincsen szó olyan büntetésről, mint amilyet Szlovákia kaphat a dokumentum közzététele miatt.

A mellékhatásokkal kapcsolatos felelősségvállalásra vonatkozó kitételről kijelentette, hogy hasonlót tartalmaznak a bejegyzett oltóanyagokról szóló vásárlási szerződések is. „Miniszterként ezért a lehetséges mellékhatások miatti felelősséget az orvosokról áthelyeztem az államra” – tette hozzá.

Azt is kijelentette, hogy Szlovákiát nem fenyegeti büntetés. „Az én információim szerint semmiféle szankciók nem fenyegetik Szlovákiát. Oroszország hivatalosan belegyezett a szerződés nyilvánosságra hozásába” – válaszolta arra a kérdésre, ki vállalja majd a felelősséget az esetleges szankciókért.

Arra viszont nem adott magyarázatot, hogy az egészségügyi minisztérium miért nem fizetett időben a Szputnyik-vakcinákért, és ezért az oroszok később visszautalták az összeget. „Ezt a kérdést az egészségügyi minisztériumnak kell feltenni” – mondta Krajčí, aki március közepéig vezette a tárcát.

A Szlovákiában levő vakcinák így most is hivatalosan Oroszország tulajdonát képezik, mutatott rá Krajčí Vladimír Lengvarský (OĽANO-jelölt) jelenlegi egészségügyi miniszter kijelentésére hivatkozva. Krajčí arra a kérdésre sem válaszolt, hogy akkor most kinek a költségére tárolják Szentmihályfalván (Šarišské Michaľany) azokat a vakcinákat, amelyek nincsenek az ország tulajdonában. Erre is azt mondta, hogy a minisztériumot kell kérdezni.

Mária Kolíková

Kolíková: A lényeg az, hogy a Szputnyik-szerződés a szlovák jogrendre hivatkozik

Bár a Szputnyik V vakcinára kötött adásvételi szerződés tartalmaz olyan kikötéseket, melyek látszólag ellentmondanak annak, hogy a szerződést kötelezően nyilvánosságra kell hozni, kulcsszerepe ebben az esetben annak van, hogy a dokumentum a szlovák jogrendre hivatkozik.

Az egészségügyi minisztérium csütörtökön este (április 29.) hozta nyilvánosságra a Szputnyik-vakcinák megvásárlásáról szóló szerződést, amely 19 900 000 amerikai dollár értékű vakcinavásárlásról szól, áfa nélkül.

Vladimír Lengvarský pénteken kijelentette, nem tart szankcióktól, mivel a szerződés nyilvánosságra hozásába mindkét fél beleegyezett. A szerződés aláírásának körülményeivel kapcsolatban Lengvarský nem akart nyilatkozni. Nem válaszolt egyértelműen arra a kérdésre, hogy Szlovákia az eredeti terv szerint megvásárolja-e mind a 2 millió adag Szputnyik-vakcinát, vagy eláll a szerződéstől. „Még tárgyalni fogunk az orosz féllel, biztosan változni fognak egyes feltételek” – tette hozzá.

„Azt mondták, standard szerződésről van szó” – válaszolta Lengvarský az azt firtató kérdésekre, hogy mennyire előnyös a szerződés az ország számára.

Bevezető

A Szputnyik V vakcinák megvásárlásáról szóló szerződés előnyös, standard feletti kitételeket tartalmaz – mondta a szerződést aláíró Marek Krajčí (OĽANO) volt egészségügyi miniszter.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
TASR

Read More

Post Comment