Search by category:
Egyéb kategória

A szerzői jog a gyakorlatban – képzés könyvtárosoknak

képzés könyvtárosoknakAz Országos Széchényi Könyvtár Könyvtári Intézet és a Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesülete közös szervezésében valósult meg 2021. április 27-én könyvtárosoknak a Szerzői jog a gyakorlatban című online képzés. A résztvevő könyvtárosok és egyesületi tagok Dancs Szabolcs interaktív előadásán vehettek részt, aki az OSZK Könyvtári Szabványosítási Iroda irodavezetője.

A képzés keretében az előadó bemutatta a magyarországi, szlovákiai és cseh gyakorlatot is. Megvizsgálásra kerültek a könyvtári  gyűjteményekben található digitális tartalmak hozzáférhetővé tételének modelljei, nemzetközi perspektívái. Konkrét példákon keresztül bemutatásra került a szerzői jog és a digitalizáció viszonya. Az előadásból és a résztvevők hozzászólásai alapján körvonalazódott, hogy milyen korlátozások és kivételek vannak a szerzői jogban, mint például az árva műves rezsim, a kereskedelmi forgalomból kikerült művek esetei. A résztvevők körbejárták az e-kölcsönzés, az adatbányászat és a Marrákesi szerződés témaköreit, legfontosabb tudnivalóit. Az online térben megrendezésre került képzésen huszonhárman vettek részt városi, regionális, községi és szakkönyvtárból egyaránt.

A májusi hónapban kerül megrendezésre az elsősorban szlovákiai magyar könyvtárosoknak szóló tavaszi képzéssorozat második eseménye, amelynek témája a webbiztonság, az álhírek és az internetes zaklatás lesznek. További információ az egyesület weboldalán lesz elérhető: www.szmke.sk

Egyházi Dóra

SZMKE elnök

A szerzői jog a gyakorlatban – képzés könyvtárosoknak” című cikkünk a #site_linkoldalon jelent meg.

Post Comment