Search by category:
Egyéb kategória

Gondok lehetnek a nem uniós idénymunkásokkal

Gondok lehetnek a nem uniós idénymunkásokkal
Mészáros Richárd
2021. 05. 03., h – 11:45

2021. május 3., hétfő – 12:00
idénymunka

Friss ikon
Off

Törzs

Lassan nagyobb sebességre kapcsolhat az idegenforgalom, a szálloda- és vendéglátóipar, és kezdődnek a mezőgazdasági szezonmunkák. Ezekben az ágazatokban a járvány előtt látványosan nőtt a vendégmunkások száma.

Tavaly februárban már több mint 78 ezer külföldi dolgozott hivatalosan Szlovákiában. A járvány miatt a számuk csökkent, de idén márciusban is elérte a 67 ezret, és újra elkezdett emelkedni.

Problémás szabályok

A munkaügyi központ felmérése szerint Szlovákiában – hivatalos engedéllyel – most 19 ezer ukrán és 10 ezer szerb vendégmunkás dolgozik. „A nem uniós tagországokból érkezők foglalkoztatásával gondok lehetnek” – áll a Ružička and Partners ügyvédi iroda elemzésében.

A szabályok szerint a mező-, erdő- és halgazdaságokban, az iparban, az építőiparban, a szállodaiparban és az éttermi szolgáltatásokban vállalkozók alkalmazhatnak idénymunkásokat. Az unióból érkezőknél ez nagyobb adminisztratív terhek nélkül megoldható, másoknál külön engedélyhez kötött, amit 12 egymást követő hónapban legfeljebb 90 napra adnak ki. „A bonyolult és változó járványügyi intézkedések miatt a munkáltatók részéről nem árt az óvatosság. A vendégmunkásoknak karanténba kell vonulniuk, amit be kell jelenteni az orvosnak. Mivel nincs itteni egészségügyi ellátásról szóló szerződésük, nekik a megyei önkormányzatok orvosánál (szlovákul: lekár samosprávneho kraja) kell jelenteniük a karanténba vonulást” – figyelmeztetnek a Ružička and Partners jogászai. A megyei orvosok elérhetőségei a www.e-vuc.sk honlapon vannak feltüntetve.

Rendszeres tesztelés

A külföldi idénymunkások negatív PCR-teszttel válthatják ki magukat a karanténból, de ez is időt vesz igénybe, így a munkáltatóknak mindenképp számolniuk kell azzal, hogy az idénymunkás a megérkezését követően nem állhat azonnal munkába. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy rájuk is vonatkozik a 7, 14 vagy 21 naponkénti tesztelés, attól függően, hogy mely járásban vállalnak munkát. A munkaügyi központ szerint a legtöbb vendégmunkás Pozsonyban dolgozik, több mint 21 ezer. A sorban a Nagyszombati járás következik, több mint 4,3 ezer, majd a Malackai, 2,6 ezer külföldi munkavállalóval.

(mi, TASR)

Bevezető
Pozsony |

Már az elmúlt években is sok volt belőlük az országban, ám a nem uniós országokból érkezők foglalkoztatásával gondok lehetnek. Mire kellene ügyelni a vállalkozásoknak?

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

Read More

Post Comment