Search by category:
Egyéb kategória

Jövőre már újra nőhet a gáz lakossági ára

Jövőre már újra nőhet a gáz lakossági ára
Molnár Iván
2021. 05. 03., h – 18:01

2021. május 4., kedd – 07:30
gáz k

Friss ikon
Off

Törzs

A szlovákiai lakossági gázárak felső határának a megszabásánál az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) a lipcsei székhelyű Európai Energiatőzsde (EEX) áraiból indul ki. „Míg 2015 második és 2016 első felében a gáz megawattóránkénti (MWh) piaci átlagára 16 euró körül mozgott, 2019-re már elérte a 20,53 eurót. A világjárvány kitörését követő piaci bizonytalanság miatt azonban 2020-ra ez csaknem 28 százalékkal, 14,80 euróra esett vissza” – nyilatkozta Radoslav Igaz, az ÚRSO szóvivője, aki szerint az idei év elejétől ennek köszönhetően csökkenhettek a lakossági gázárak. Akik csak főzésre használják a gázt, az év eleji árcsökkentésnek köszönhetően éves szinten ugyan csak 2 eurót takaríthatnak meg a tavalyi árakhoz képest, akik azonban a gázt vízmelegítésre is használják, azok 60, akik pedig gázzal is fűtenek, azok 125 eurót spórolhatnak az alacsonyabb díjszabásnak köszönhetően.

Hogy mire számíthatunk az elkövetkező időszakban, arról az Árszabályozási Hivatal szerint egyelőre korai lenne nyilatkozni, az elemzők szerint azonban a piaci árak tavalyi csökkenése csak átmeneti jelenség volt, így a szlovákiai fogyasztók is kénytelenek lesznek felkészülni a gázdíj újabb növelésére. Mindezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a gáz megawattóránkénti piaci átlagára a lipcsei tőzsdén az elmúlt napokban már 24 euró felé közelített.

„A gáz piaci ára az elmúlt hónapokban tartósan nőtt, az előzetes becsléseink szerint a fogyasztói árak jövőre így átlagosan 5 százalékkal nőhetnek, vagyis a gáz nagyjából a tavalyi szintre drágulhat vissza”

– nyilatkozta Boris Tomčiak, a Finlord.cz elemzője. Szerinte a járványhelyzet fokozatos enyhülésével és a gazdaságok nyitásával párhuzamosan a gáz iránti kereslet is megugrik. Az idei év végére már elérheti a járvány kitörése előtti szintet, ami az árakra is hatással lesz.

A végső döntés persze az Árszabályozási Hivatal kezében van. Radoslav Igaz szerint a jövő évi árakról csak az év vége felé döntenek, előre pedig nem kommentálják az árszabályozási döntéseiket. „Mi ráadásul csak a maximális árakat szabjuk meg, miközben a szolgáltatók ennél alacsonyabb árakat is kínálhatnak az ügyfeleiknek” – tette hozzá Igaz.

(mi, TASR)

Bevezető
Pozsony |

A világjárvány okozta gazdasági visszaesés miatt tavaly csökkent a gáz iránti kereslet, ami a fogyasztói árakon is meglátszott. Az elemzők szerint az idei árcsökkenés azonban csak átmeneti jelenség volt, és jövőre már a lakossági gázárak újabb növekedése fenyeget.

Címkék

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Molnár Iván

Read More

Post Comment