Search by category:
Egyéb kategória

Utánajártunk a VASÁRNAPBAN: A földünk túléli, de mi emberek nem biztos

Utánajártunk a VASÁRNAPBAN: A földünk túléli, de mi emberek nem biztos
Mayer-Ázsoth Réka
2021. 05. 03., h – 08:52

2021. május 3., hétfő – 08:52
Vasárnap

Friss ikon
Off

Törzs

Tavasz van, sokan ilyenkor égetik el a kerti hulladékot annak ellenére is, hogy tilos. Mi a jó megoldás?

Szlovákiában mindennemű hulladék égetése tilos. Nemcsak azért, hogy a szomszéd frissen kiteregetett ruháit ne füstöljük össze, hanem mert nagyon szennyezi a levegőt, szív- és érrendszeri betegségeket okozhat. Ha a község vásárol egy fadaráló gépet, amelyet a lakosok kölcsönözhetnek, mindenki fel tudja aprítani a lemetszett ágakat és a többi kerti hulladékot, amely komposztálható. Egy jobb minőségű gép kétszáz eurótól már kapható. A szokásos tavaszi égetések ugyanolyan károsak a légkörre, mint a hulladékégetés.

 

Akkor is, ha a kerti hulladékot a kályhában vagy a kazánban égetjük el? Évtizedekkel ezelőtt mindenki szénnel és fával fűtött, mégsem éreztük rossznak a levegőt. Vagy csak nem foglalkoztunk vele? Egy-egy rosszul fűtő háztartás jobban szennyez, mint egy szemétégető? Mit tudnak tanácsolni a mélyszegénységben élőknek? Mit tehet az önkormányzat? Szlovákiában hol vannak a tisztább és hol a szennyezettebb levegőjű térségek? Hogyan szólt bele munkájába a koronavírus?

Veres István interjújában ezekre a kérdésekre is választ kapunk a már megvásárolható Vasárnapban.

Bevezető

Miért van az, hogy egy apró falunak néha rosszabb a levegője, mint a nagyvárosnak? Mit tehetnek az önkormányzatok a jobb levegőért? A megoldás sokszor csak információ kérdése, állítja Bíró László, Besztercebánya megye légtisztasági menedzsere.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Vasárnap

Vasárnap rovat

Read More

Post Comment