Search by category:
Egyéb kategória

Kezdődhet az újjáépítés

Kezdődhet az újjáépítés
Holop Zsolt
2021. 05. 04., k – 19:15

2021. május 5., szerda – 08:15
helyreállítás

Friss ikon
Off

Törzs

Eduard Heger kormányfő szerint Brüsszelből előzetesen pozitív visszajelzések érkeznek. Ez nem annyira meglepő, hiszen a terv készítői állandó kapcsolatban voltak az Európai Bizottsággal, és igazodtak a többször is megváltozott uniós követelményekhez. Az újjáépítési tervről így elmondható, hogy az EU stratégiai céljait ötvözi a szlovák gazdaság és társadalom legfontosabb szükségleteivel.

Idehaza már nem annyira népszerű a terv. A napokban is sok bíráló hang akadt, és hónapok óta visszatérő kritika, hogy az elkészítését nem kísérte igazi társadalmi vita. Ezt nem is lehetne tagadni, a különféle érdekcsoportok és a közvélemény már csak akkor találkoztak a teljes szöveggel, amikor érdemi változtatásokra már nem igazán volt lehetőség. A túlzott várakozás Igor Matovičnak is köszönhető volt, ugyanis tavaly reformokkal teli nyarat és társadalmi vitát ígért a prioritásokról. A reformok és a viták is elmaradtak, helyettük jött a zárt ajtók mögött készülő terv. Valahol érthető, hogy egy ilyen komplex dokumentumot jobb egy szakértői környezetben készíteni, de a nagy várakozások után marad a rossz szájíz.

Érthető, hogy a legtöbb kritika azoktól az érdekcsoportoktól érkezett, amelyek nem kerültek be a felújítási tervbe, kimaradnak a milliárdok elosztásából. A leghangosabb a földművelési lobbi, amely valóban teljes egészében kimarad a helyreállításból. De ne felejtsük, hogy a mezőgazdaság fontos tétel az uniós költségvetésben, és a következő hétéves költségvetési időszakban a szlovákiai mezőgazdászok hozzávetőleg 4,5 milliárd eurót hívhatnak le. Ehhez még hozzá lehet adni az előző költségvetési időszak fel nem használt, még lehívható forrásait. Érthetőbbek a kultúra területéről érkező panaszok, hiszen szintén kimaradtak a nagy újjáépítésből. A világjárvány egyik legnagyobb vesztese éppen a kultúra, sokak megélhetése került veszélybe a korlátozások miatt. Az, hogy a kultúra nem került be a helyreállítási tervbe, politikai döntés. Éppen ezért az életben maradásért küzdő kulturális ágazatnak gyorsan más pénzügyi forrásokat kell találni.

A realitás az, hogy az újjáépítési terv sokkal több pénzügyi forrást is tudott volna hasznosítani, mint a rendelkezésre álló bő 6 milliárd euró. Ezért kompromisszumokra volt szükség, miközben teljesíteni kellett az unió elvárásait a zöld gazdasággal és a digitalizációval kapcsolatban. Az elkészült terv valószínűleg nem hozta lázba elolvasóit, de még így is ez a legfontosabb stratégiai dokumentum, amely az elmúlt évtizedben Szlovákiában megszületett. Az igazi kihívás azonban a tervben definiált reformok bevezetése és a nagyszabású befektetések megvalósítása. Piszmogásra nincs idő, az első mérföldkövek teljesítése már idén esedékes. Ennek fényében érthető a visszafogott, óvatos optimizmus, ugyanis az uniós források lehívása sosem tartozott Szlovákia erősségei közé. A kormány szerint az újjáépítési alapnál ez könnyebben fog menni, de az egyes minisztériumok előtt még így is herkulesi feladat áll az elkövetkező öt évben. 
A pénz sikeres és értelmes felhasználása nagy szerepet fog játszani abban, hogyan ítéli meg a nyilvánosság ezt a kormányt. Most még a siker és a bukás is benne van a pakliban, mi, polgárok csak szurkolhatunk a sikernek.

Bevezető

Több hónapos kemény munka után végre fellélegezhetett a szlovák helyreállítási tervet készítő munkacsoport. Sikerült tartani az április végi határidőt, a dokumentumok immár az Európai Bizottság szerverein várják az értékelést.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Dudás Tamás

Read More

Post Comment