Search by category:
Egyéb kategória

Kihasználták a lezárások időszakát, megszépült az iskolaudvar

Kihasználták a lezárások időszakát, megszépült az iskolaudvar
Tornyai Bianka
2021. 05. 04., k – 22:43

2021. május 5., szerda – 11:31
magaságyás

Friss ikon
Off

Törzs

A magaságyások elkészítésébe azért fogtak bele a nádszegi alapiskola alkalmazottai, mert a járvány miatt elrendelt lezárásokat szerették volna hasznukra fordítani.

Nem tervezett munkák

„A Tesco áruháznak egy pályázatán második helyezést értünk el tavaly, ebből a pénzből vettük meg a faanyagot a magaságyásokhoz. Eredetileg az volt a tervünk, hogy csak néhány ágyást alakítunk ki, ahol a gyerekek növényeket termeszthetnek. Januárban és februárban csak a kritikus infrastruktúrában dolgozó szülők gyerekei jártak iskolába, nagyjából húszan. Üres volt a pince, a gondnoknak, a takarítónőknek sok szabadidejük lett. A gondnokunk ezermester, vállalta, hogy elvégzi a famunkákat, vagyis elkészíti a deszkákból a magaságyásokat. A szabad kapacitású pedagógusok és takarítónők segítettek befesteni és fóliával kibélelni az elkészült ládákat. Közben parkosítottuk az iskola udvarát, amit eredetileg nem terveztünk olyan nagyszabásúra, mint amilyen végül lett. A községi hivatal 10 japán díszcseresznye- és egy platánfát adott az iskolának. Ahhoz, hogy ezeket elültethessük, ki kellett vágni a kerítés mentén lévő elöregedett, sok helyen elkorhadt, nagyjából negyvenéves tujákat. Volt még az udvaron több mogyorófánk is, amelyeket a dióhoz hasonlóan megtámadott a burokfúró légy, ami tönkreteszi a termést, ezért elhatároztuk, hogy ezeket is legjobb lesz kivágni” – részletezte Szarka Zsuzsanna, az iskola igazgatója. A mogyorófák gyökérzetének kiemeléséhez komoly felszerelés kellett, a helyükön gödrök keletkeztek, így szükség volt a tereprendezésre.

„Volt az iskolaudvaron egy nagyon régi betonakna, amely már nem szolgált semmire, így kihasználtuk a tereprendezést végző vállalkozó felajánlását, aki a nehézgépekkel kiemelte és elszállította a régi betonelemeket. Speciális technikával bezsaluzták a helyén maradt gödröt és letakarták, így már nem rontja a megszépült udvar összképét”

– tette hozzá az igazgató.

A munkák során megsérültek a füves részek, így összesen 80 kilogramm fűmagot vetettek el a közel kétezer négyzetméteres iskolaudvaron. Mivel a frissen vetett füvet rendszeresen locsolni kell, ezért a szépítkezés során a régi, évek óta nem működő kutat is felújították. Felfrissítették a rózsakertet és elkezdték egy kültéri kreatív osztály és szabadtéri színpad kialakítását is.

Ültetőcsomag a diákoknak

Minden alsó tagozatos osztály egy kezdő ültetőcsomagot kapott a magaságyásokhoz, amely dughagymát, retek-, sárgarépa-, saláta-, sóska- és spenótmagot tartalmazott. A gyerekek a pedagógusok irányításával maguk vetették el a magokat, de aki szeretne, palántákat, virághagymákat, gyógynövényeket is ültethet az ágyásokba. Minden osztály egy-egy magaságyásért felel, az osztályfőnökök vezetésével gondozzák, locsolják, nevelgetik a gyerekek a növényeket. A felső tagozatos tanulók a technikaórán kapcsolódnak be a kertészkedésbe, mivel majdnem minden osztálynak van egy magaságyása. „Már az ültetés is nagy élmény volt a gyerekeknek, de az lesz igazán érdekes, hogy ha megnőnek a növények, egy helyi pékségben sült friss zsíros kenyérrel elfogyaszthatják a maguk által megtermelt finomságokat” – egészítette ki Szarka Zsuzsanna.

Bevezető
Nádszeg |

Csak néhány magaságyást terveztek a nádszegi alapiskola udvarára, végül széles körű tereprendezés, parkosítás, szépítés zajlott le az intézmény közel kétezer négyzetméteres területén.

Település / hely
Nádszeg

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Tornyai Bianka

Read More

Post Comment