Search by category:
Egyéb kategória

A Pfizer és az AstraZeneca oltásának első dózisa is komoly védelmet ad az időseknek

A Pfizer és az AstraZeneca oltásának első dózisa is komoly védelmet ad az időseknek
Mészáros Richárd
2021. 05. 05., sze – 09:36

2021. május 5., szerda – 10:45
AstraZeneca

Friss ikon
Off

Törzs

A február 26-án indult, két hónapig tartó kutatást az ügynökség több mint 3,5 millió 60 éves vagy ennél idősebb ember bevonásával végezte, akik közül 521 133-an kapták meg a Pfizer/BioNTech vagy az AstraZeneca vakcinájának első dózisát. Az adag beadását követően regisztrált 1237 fertőzöttből csupán 29 került ki a két vakcina valamelyikével beoltottak csoportjából. Eszerint a Pfizer/BioNTech oltóanyagának első dózisa 89,7 százalékos hatékonyságot mutat a fertőzés megelőzésében legalább két héttel a beadást követően, míg az AstraZeneca esetében ez az arány 86 százalék.

A szöuli egészségügyi minisztérium szerdán emlékeztetett arra, hogy Dél-Koreában a Covid-19 halálos áldozatainak körülbelül 95 százaléka 60 éves vagy idősebb volt, e vakcinák pedig jelentősen csökkentik az ő korcsoportjukban a haláleseteket. Hozzátették, hogy nagyon kevés az esély mellékhatásokra, beleértve a vérrögképződést, hozzátéve, hogy e mellékhatások nagy része gyógyítható.

Bár dél-koreai egészségügyi szakértők a héten azt közölték, hogy a felgyorsított oltókampány ellenére sem valószínű a közösségi immunitás elérése, Szöul szeptemberig a lakosság 70 százalékának a beoltásával számol. Az 52 milliós Dél-Koreában eddig a lakosság 6,7 százalékát oltották be.

Szerdától azok a dél-koreaiak, akik mindkét dózist megkapták és nem mutatják a koronavírus tüneteit, mentesülnek a külföldről hazatérők számára előírt kéthetes karanténkötelezettség alól. Elemzők szerint a kormány egyebek között e rendelkezéstől várja az oltási hajlandóság növekedését.

A KDCA közlése szerint kedd éjfélig 676 új fertőzést regisztráltak az országban, ezzel a járvány kezdete óta 124 945 fertőzöttről tudni. A Covid-19-nek 1847 igazolt halálos áldozata van Dél-Koreában.

Bevezető

Az AstraZeneca és a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcinájának már az első dózisa is legalább 86 százalékos védelmet nyújt a fertőzés ellen a 60 évesnél idősebb embereknek – derül ki dél-koreai járványügyi ügynökség (KDCA) szerdán közzétett tájékoztatójából.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
MTI

Read More

Post Comment