Search by category:
Egyéb kategória

Szeptemberben lesz a könyvhét

Szeptemberben lesz a könyvhét
Juhász Katalin
2021. 05. 06., cs – 10:15

2021. május 6., csütörtök – 10:31
dddd

Friss ikon
Off

Törzs

„A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elnöksége úgy döntött, hogy figyelembe véve a jelenleg hatályos járványügyi előírásokat, valamint a Könyvhéten előzetesen részvételét jelző könyvkiadók többségének véleményét, a 92. Ünnepi Könyvhetet 2021. szeptember 2–5. között rendezi meg a tervek szerint a Vörösmarty tér és a Duna-korzó területén. Az ősz elején rendezendő könyvvásáron az MKKE külön figyelmet fordít a látogatók és a Könyvhéten dolgozók biztonságára, maszkokkal, kézfertőtlenítő állomásokkal, szellősebb pavilonelrendezéssel készül, miközben a látogatóknak a korábban megszokott és általuk elvárt, teljes könyvheti élményt kívánja nyújtani, sok könyvújdonsággal, érdekes könyvbemutatókkal, gyerekprogramokkal és a szerzők és olvasók fesztelen találkozásának lehetőségével” – írják közleményükben a szervezők.

A járvány és a még mindig fennálló rendkívüli helyzet miatt második alkalommal kényszerül változtatásra a szervezet. Tavaly részben online, részben jelenléti formában tartották meg a könyves eseményt, idén a halasztás mellett döntöttek. 

A hagyományosan nyári rendezvényt 2020-ban előbb szeptemberre halasztották, majd augusztus végén közölték: mégsem tartják meg. Idén januárban még arról volt szó, hogy június 10. és 13. között rendezik meg a könyvhetet; ehelyett döntöttek a szeptemberi dátum mellett.

Az MKKE másik fontos könyves rendezvényét, a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált a hagyományos április végi időpont helyett novemberre tervezik, a pontos dátumról még nem határoztak. A világirodalomra fókuszáló fesztiválon idén Lengyelország lesz a díszvendég. A tavalyra tervezett másik díszvendég, a Nobel-díjas fehérorosz Szvetlana Alekszijevics pedig ígéretet tett, hogy részt vesz az idei rendezvényen.

A járvány az egész európai könyv-piacot súlyosan érintette. Az Európai Írók Tanácsa (EWC) felméréséből kiderült, hogy nemcsak a kiadók sínylették meg az utóbbi egy évet. A könyvszektorban dolgozó írók és fordítók 64 százaléka műveik tervezett kiadásának elhalasztása miatt veszteséggel kalkulál, és 40 százalékuk ugyancsak veszteségre számít az elhalasztott szerződések, valamint a csökkentett előlegek miatt. Az írók és fordítók 97 százaléka volt kénytelen jelentős bevételkiesést elkönyvelni, elsősorban a lemondott előadások, műhelymunkák és felolvasások miatt. Egy átlagos évben 500–600 ezer új művet adnak ki Európában. Az előrejelzések szerint 2020-ban és 2021-ben ez a szám 150 ezerrel csökken.

Bevezető
Budapest |

A tavalyi hibrid, főleg online esemény után az eredetileg tervezett júniusi időpont helyett szeptember 2. és 5. között tartják meg a 92. Ünnepi Könyvhetet, a magyar könyves szakma legnagyobb szabású rendezvényét. 

Település / hely
Budapest

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Juhász Katalin

Read More

Post Comment