Search by category:
Egyéb kategória

Ne vásároljon ezekben a csaló e-shopokban!

Ne vásároljon ezekben a csaló e-shopokban!
Mészáros Richárd
2021. 05. 08., szo – 22:37

2021. május 9., vasárnap – 08:00
Friss ikon
Off

Törzs

Korábban már írtunk róla, hogy a Fontech oldal egy csaknem száz címet tartalmazó listát hozott nyilvánosságra, amelyen azok az e-shopok szerepeltek, amelyekről szinte tilos rendelni. Most ezt a felsorolást frissítették (lásd a táblázatot), mivel néhány hét alatt tovább bővült a csaló internetes boltok hálózata. A gyakorlatuk egyszerű, a rendelést követően nem kézbesítik a megrendelt árut, a pénzt azonban nem utalják vissza (ugyanakkor megszerzik a bankkártyaadatokat, amelyekkel ezt követően azt csinálnak, amit akarnak – akár a teljes egyenleget is lemerítik), a reklamáció szinte lehetetlen, nem válaszolnak a megkeresésre, telefonon pedig nem lehet elérni őket. Néhány esetben érkezik ugyan valami, de nem az és nem olyan minőségű, mint amit az ügyfél rendelt – reklamálna, és itt kezdődik a fenti jelenség. A cég címét nem találni az oldalon, sok esetben még az üzletszabályzat is hiányzik. További közös jellemző, hogy mindegyik oldal valami nagy kulcsszóra utal (kedvezmény, kiárusítás stb.), vagy egy ismert márkára utal (Nike, Puma, Ecco, Adidas stb), ám az oldal címe is gyanút kelthet, hiszen eltér a hivatalos címtől. Globálisan egyébként az adathalász támadások során is az óriásvállalatok nevével éltek vissza, az első három: Microsoft (39%), DHL (18%) és Google (9%).

A Check Point Research egyik kutatása szerint a legtöbb hamis és csaló e-shop internetes linkek és emailek formájában terjed, de mind népszerűbbek a közösségi oldalon elhelyezett felhívások, amelyek megosztásra, lájkokra buzdítanak (ezzel hitelesebbé téve a megtévesztést). Éppen ezért az elemzőcég azt tanácsolja, hogy sose klikkeljünk az ismeretlen vagy gyanús e-mailekben található linkekre, ne osszunk meg olyan tartalmat, amely veszélyt jelenthet, még akkor se, ha ezért kedvezményt kínálnak.

01

Bevezető

Tovább nőtt a csaló webshopok száma Szlovákiában, mind több oldal próbálja átverni a gyanútlan, sok esetben figyelmetlen vásárlókat. A több száz oldal mögött azonban néhány szervezett hálózat áll, hasonló módszerekkel dolgoznak.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Szabó Laci

Read More

Post Comment