Search by category:
Egyéb kategória

Fergeteges ezüstös buli Felcsúton

Fergeteges ezüstös buli Felcsúton
Orosky Tamás
2021. 05. 10., h – 18:22

2021. május 11., kedd – 10:50
Friss ikon
Off

Törzs

Matematikailag még „csak” hetek óta, a gyakorlatban már hónapokkal ezelőtt, a Fehérvár botladozásai során biztossá vált, hogy a Ferencváros zsinórban harmadszor is megszerzi a bajnoki címet. Erre a bravúrra utoljára 1926 és 1928 között voltak képesek a zöld-fehérek, akik a mostani idényben átírták saját pontrekordjukat: 2016-ban és 2020-ban is 76-tal zártak, most ezt kettővel még megfejelték. A kapott gólok tekintetében is is új csúcsot állítottak fel a 12 csapatos lebonyolítási formában: a 2016-os 23-at 22-re sikerült leszorítaniuk Dibuszéknak.

Ott a pont az i-n

A záróforduló után azonban nem a bajnokcsapatnál, hanem Felcsúton volt hatalmas ünneplés. A Puskás Akadémiának nem egy meccslabdája volt az előző hetekben a történelmi második helye bebiztosítására, de megremegni látszottak a lábak. Az utolsó körben azonban a hitehagyott, búcsúzó Budafok nem bizonyult ünneprontónak, a felcsútiak 5:0-ra kiütötték az újoncot, és indulhatott a pezsgőzés.

„Nagyon nehéz utunk volt az ezüstéremig, nehezen indultunk az idény elején a járvány előtt, szétesett a csapat. A fiatalok jól indították a bajnokságot, aztán jött egy törés, amit sikerült kiheverni. Káprázat volt, amit a csapat művelt januártól, ahogy repültünk felfelé! A végén volt néhány sikertelen mérkőzésünk, nehezen sikerült feltenni az i-re a pontot – nyilatkozta Hornyák Zsolt, a felcsútiak köbölkúti származású vezetőedzője. – A tavalyi történelmi bronzérem után óriási siker az ezüst. Két igen erős csapat között végeztünk, megelőztük az erős Fehérvárt, miközben azt a célunkat is szem előtt tartottuk, hogy minél több akadémistát beépítsünk a csapatba. Ez elég jól működött, a Puskás Akadémia korábban sohasem játszott ennyi saját nevelésű játékossal.”

Solymosi Péter büszke rá, hogy vasárnap este ő lett minden idők legtöbb NB I-es labdarúgó-mérkőzésén közreműködő játékvezető. A DVTK–Fehérvár találkozó volt a 324. mérkőzése, ezzel Kassai Viktort előzte meg az örökrangsorban. „Nagyon szép szám, de nem gondolom, hogy ettől több vagy jobb bíró lennék. Mindenesetre nagyon örülök neki – mondta a 48 éves, szakács végzettségű bíró, aki 1995-ben tette le a vizsgáját. – Talán kicsit sokat is beszélek a játékosokkal. Labdarúgóként megyei első osztályig jutottam, renitens típus voltam, talán ezért is értek szót a hasonló futballistákkal.” (MTI)

Cím
Solymosi 324. NB I-es meccse

Szabics bizakodó

A harmadik helyre szorult Fehérvárnál – már csak az elveszített kupadöntő miatt is – jóval komorabb volt a hangulat, a szezonzáró diósgyőri 4:0 ellenére is. „Április 1-je óta hasznos tapasztalatokkal lettünk gazdagabbak, tudjuk, hogy mik azok a dolgok, amelyeken változtatnunk kell annak érdekében, hogy közelebb kerüljünk a Ferencvároshoz, és ne legyen ekkora különbség a két együttes között – mondta higgadtan Szabics Imre vezetőedző. – Amióta a stábommal mi irányítjuk a csapatot, hét bajnokiból ötöt megnyertünk, egy döntetlen mellett pedig egyszer kikaptunk. Ezt az időszakot figyelembe véve második helyen állunk a Ferencváros mögött.”

Paksi magyarok

Az európai kupaindulók sorát az Újpest teszi teljessé, a lilák Magyar Kupa-sikere azt jelentette, hogy a Paks negyedik helye nem ér selejtezőt az Európai Konferencialigában. A tolnaiaknak azonban a kisvárdai 1:5 ellenére nem kell búslakodniuk, ha visszanéznek az idényre: 76 találattal megdöntötték a Fradi 2019-es gólrekordját (72), mindezt pedig egyetlenegy (!) légiós nélkül, csupa magyar játékossal. A góltermésből Hahn János 22-t vállalt magára, amivel magasan nyerte el az NB I gólkirályi címét a 15-ig jutó Nikolics Nemanja előtt. 22-nél több találattal legutóbb tíz éve, André Alves, a Videoton brazilja volt eredményes (24) az akkor 30 fordulós, 16 csapatos bajnokságban. Hahn válogatott kerettagságot is kiérdemelt a teljesítményével, nem véletlenül – tavaly például 13 gól is elég volt Radó Andrásnak az elsőséghez.

Egyértelmű kiesők

A masszív középmezőnyt átugorva vessünk még egy pillantást a kiesőkre: a Budafok a kezdeti vitézkedés után nagy zuhanásba kezdett, utolsó győzelmét még februárban aratta, így végül a sokáig tök utolsó DVTK mögé szorult. Azaz hiába tért vissza az élvonalba 74 év után, rögtön ki is esett az újonc. 

A diósgyőriek tulajdonosváltáson és számos edzőváltáson is átestek. A számos balkáni légióssal felturbózott csapat ugyan nyert három meccset a hajrában, a tavaszi tabellán az 5. lett, de ez már kevésnek bizonyult. „Ha az utcán összeszedünk 15 embert, talán azok is szervezettebben, egységesebben futballoztak volna…” – mondta a fehérváriak elleni 0:4 után Zoran Zekic vezetőedző.

Bevezető

A Puskás Akadémia története legjobb eredményét érte el az ezüstéremmel, a Ferencváros pont-, a Paks gól-, Solymosi játékvezető pedig meccsrekordot állított fel. Véget ért a labdarúgó NB I 2020/2021-es szezonja.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Orosky Tamás

Read More

Post Comment