Search by category:
Egyéb kategória

Kilenc éve nem látott árvágta Magyarországon

Kilenc éve nem látott árvágta Magyarországon
Molnár Iván
2021. 05. 11., k – 16:31

2021. május 12., szerda – 14:19
Friss ikon
Off

Törzs

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint áprilisban 5,1 százalékkal voltak magasabbak az átlagos fogyasztói árak Magyarországon. Ennél magasabb inflációt kilenc éve, 2012-ben mért utoljára a KSH.

Az elmúlt egy évben a szeszes italok, dohányáruk és az üzemanyagok ára emelkedett jelentősen. A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 12, ezen belül a dohányáruké 20 százalékkal nőtt, a járműüzemanyagok pedig csaknem 40 százalékkal kerülnek többe. A KSH adatai szerint tavaly áprilisban a 95-ös benzin literje 293, a gázolajé pedig 334 forintba került, míg a holtankoljak.hu adatai szerint az előbbi átlagára manapság már 432, az utóbbié 429 forint körül mozog. Az élelmiszerárak az elmúlt egy évben egyébként 2,4 százalékkal nőttek, de az új személyautók is 10, a bútorok pedig 5 százalékkal drágultak. Az élelmiszerek között a KSH mérése szerint kifejezetten nagyot drágult az étolaj (22,8 százalék), és az átlagos inflációs szint fölött drágult a rizs (7,7), a margarin (7,5), a liszt (7,4) és a száraztészta (6,8) is.

És ez még csak a kezdet: az Erste Bank elemzői szerint a jövő év elejéig a felső határnak tekinthető 4 százalék körül alakulhat az infláció Magyarországon, vagyis a drágulás üteme tartósan magas szinten mozoghat. (MTI, nepszava.hu)

Bevezető
Pozsony/Budapest |

A járványügyi intézkedések fokozatos enyhítésének köszönhetően idővel a szomszédos országokba irányuló bevásárlóturizmus is újraindulhat, a rossz hír azonban, hogy időközben Magyarországon is alaposan elszálltak az árak.

Címkék

Település / hely
Pozsony/Budapest

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Molnár Iván

Read More

Post Comment