Search by category:
Egyéb kategória

Motivációs gyakorlatok oltatlanoknak

Motivációs gyakorlatok oltatlanoknak
Holop Zsolt
2021. 05. 12., sze – 20:47

2021. május 13., csütörtök – 08:00
Friss ikon
Off

Törzs

Ezért aggasztó, hogy jelenleg csak 250 ezer ember vár oltási időpontra az elektronikus váróteremben, és ha ők is megkapják, akkor is csak 27 százalék lesz az átoltottság.

Emellett az egyre több lazításnak köszönhetően mind többen gondolhatják úgy, hogy nem is kell az oltás, hiszen már túl vagyunk a járványon… Pedig most már nincs vakcinahiány, sőt, hamarosan Szlovákiában már választani is lehet, hogy melyik oltóanyagot kapja meg az ember.

Nem jobb a helyzet az EU többi országában sem (néhány kivételtől eltekintve), és mind több helyen okozhat gondot, hogyan győzzék meg az embereket az oltások szükségességéről. A kormányok előtt három út van, amivel elérhető a nyájimmunitás, hiszen e nélkül újabb és újabb vírusmutációk bukkanhatnak fel, amelyek még nagyobb bajt okozhatnak – veszélyesebbek és halálosabbak lehetnek. Azokban az országokban, ahol már nagyarányú átoltottságot sikerült elérni (Nagy-Britannia, Izrael), ott visszahúzódott a járvány, vagyis a koronavírus elleni egyetlen út, ha minél több ember vállalja az oltást, magát és a többieket is védve, hogy visszatérjen az életünk a normális kerékvágásba.

Három megoldás közül választhatnak a döntéshozók, ez pedig a különféle motiváció, az oltások kötelezővé tétele, valamint egy köztes megoldás, amikor a beoltottak olyan kiváltságokat élveznek, ami előbb-utóbb azoknak is hiányozni fog, akik még hezitálnak, ám a kényelmetlen és kellemetlen mindennapok végül ráveszik őket arra, hogy elmenjenek oltásra. Itt persze figyelembe kell venni azokat is, akiknek egészségügyi okok miatt nem ajánlják az oltást az orvosok (például különféle allergiás betegek stb.). Nekik az oltottakkal egyenértékű jogosítványokat kell biztosítani.

A motivációs megoldásokról is mind többet hallani, van, ahol extra szabadnap jár az oltásért cserébe, máshol üdülési utalvánnyal próbálják rávenni az embereket az oltásra, sőt ingyen sört adnak a szúrásért cserébe, ám minden bizonnyal ez kevés lesz. A szlovák és az európai kormányoknak is hasonló ösztönzőkön kell elgondolkodniuk, hogy felgyorsítsák az oltást. Ennek csak a fantázia szabhat határt, adhatnak adókedvezményt, utalványokat, vagy akár egy erre a célra kibocsátott, nagy nyereményt kínáló kaparós sorsjegypakkot, Covid-lottót, ám kérdés, hogy mindez elegendő lesz-e a bűvös 70 százalék eléréséhez. Illetve van-e annyi időnk, hogy kivárjuk ezt, nem riasztóbb-e egy esetleges újabb hullám veszélye, egészségügyileg, mentálisan és gazdasági szempontokból is.

Számos helyen felmerült, hogy kötelezővé kellene tenni az oltást. Vannak cégek, amelyek előírják az alkalmazottaiknak, például a légitársaságok már jelezték, hogy hamarosan csak az oltottak szállhatnak fel, és még sorolhatnánk. Ez persze a szabadságjogok korlátozását jelenti, és várhatóan egyik uniós kormány sem lépi meg, de eljöhet az idő, amikor mégis fontolóra kell venni.

Addig marad a puha kötelezés, amikor olyan akadályokat gördítenek az oltatlanok elé (akik látják a beoltottak szabadabb életét), hogy tesztelés nélkül szinte sehova se mehetnek. A szabadságot a nyájimmunitás jelenti. Ellenkező esetben újra a korlátozásokról, a halottak számának növekedéséről és a határok lezárásáról fognak szólni a hírek.

Bevezető

Csaknem 1,3 millió szlovák állampolgár kapta már meg az első oltást, és bő 600 ezren a másodikon is túl vannak, ám ez még bőven elmarad a kívánt szinttől, azaz a lakosság legalább 70 százalékos átoltottságától. 

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Szabó Laci

Read More

Post Comment