Search by category:
Egyéb kategória

Nem magányos ember

Nem magányos ember
Holop Zsolt
2021. 05. 13., cs – 18:25

2021. május 14., péntek – 08:14
Friss ikon
Off

Törzs

Azok a hatalmi játszmák és módszerek, melyeket Matovič villantott fel az elmúlt hónapokban, úgy tűnik, standardizálódni látszanak – és olyan helyzeteket eredményeznek, ahol a politikai párbaj csak „győzelem elszenvedésével” végződhet.

Ilyen volt például a Mária Kolíková igazságügyi miniszter körüli kálvária is a héten – ahol az eredménytől teljesen függetlenül Matovič bizonyította: a partnereinek mindig, de mindig a háta mögé is figyelniük kell, ha nem akarják, hogy valaki hirtelen odaszúrjon nekik.

Persze Matovič módszerei nem ismeretlenek azok számára, akik figyelték a politikai pályáját és tudták, hogyan dolgozott eddig. Csakhogy azzal, hogy ezt kormányfői, most pedig pénzügyminiszteri posztról reális, kézzelfogható hatalommal a kezében tudja csinálni, egészen megváltozott a leányzó fekvése.

Matovič ugyanis rájött, hogy adaptálódnia kell a helyzethez, és meg kell tanulnia manőverezni – ami eddig nem igazán ment neki. Megerősödött benne a tudat, hogy szinte bármit megúszhat, ha olykor taktikusan egyet hátralép, és nem mindent a kamerának csinál, hanem néha a kamerák mögött tesz-vesz. És azt is megérezte, hogy nem érzésből, hanem pragmatikusan kell szövetségeket kötnie – ebben megtalálta a tökéletes csendestársat, Boris Kollárt. Így egyáltalán nem magányosan vívja a politikai bosszútól fűtött harcát.

A Matovič–Kollár tandem pedig egyáltalán nem szorult háttérbe, hiába tűnt úgy, hogy vereséget szenvedtek. Sőt, ők diktálják a politikai közbeszéd tempóját, témáit. Ők uralják a kommunikációs teret, ők okozzák a váratlan fordulatokat, és ők hozzák el a „megoldásokat” is, remekül időzítve. Ők azok, akikre mindig oda kell figyelni.

Sulík eközben szenved, beragadva a saját posztjára, a „botránykő” skarlát betűjével a fején, amit ő a szívére is vesz. Veronika Remišová alatt széthullik a pártja, és kiderül róla, hogy sosem volt alkalmas pártvezetésre. Eduard Heger pedig próbálja felvenni a tempót, de egyrészt tudja, hogy nem áll mögötte a teljes OĽaNO, másrészt mintha a saját kormánya sem venné őt teljesen komolyan – pedig talán érdemes lenne.

És ez a bizonytalanság és bizonytalankodás, ez a széthullás egyre jellemzőbb az egész szlovákiai közéletre. A zavarosban pedig már halásznak azok az emberek, akik erre specializálódtak: Robert Fico és Peter Pellegrini. Ők ketten már rég tudják azt, ami Boris Kollárnak a génjeiben van, Igor Matovič pedig még csak most sejtett meg: a zavaros idők a hataloméhes és gátlástalan politikusoknak kedveznek, akik elvként és erényként adják el saját populizmusukat. S vajon visszatartja-e bármi Igor Matovič pénzügyminisztert, hogy éppen ezt tegye?

Bevezető

Bár úgy tűnhet, Igor Matovič tulajdonképpen egyfajta politikai hulla, akit Diogenész hordója mellé dobtak a történelmi szemétégető melletti kupac tetejére, távolról sincs így. Igor köszöni szépen, él és virul – és egyre inkább nyilvánvalóvá válik, hogy bármennyire is bíztak egyesek abban, hogy ez Eduard Heger kormánya lesz, ez sosem lesz így.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Finta Márk

Read More

Post Comment