Search by category:
Egyéb kategória

Egyre gyorsabb tempóban nőnek az árak

Egyre gyorsabb tempóban nőnek az árak
Mészáros Richárd
2021. 05. 14., p – 12:06

2021. május 14., péntek – 12:17
Friss ikon
Off

Törzs

Szlovákiában harmadik hónapja araszol felfelé az infláció. Míg januárban 0,7 százalékos drágulást mértek az egy évvel korábbihoz képest, az elmúlt hónapban már 1,6 százalékosat. „Az áprilisi inflációt leginkább az üzemanyagok és a cigaretta árvágtája dobta meg. Az elmúlt hónapban csaknem 20 százalékkal tankolhattunk drágábban az egy évvel korábbinál, és a megemelt jövedéki adó miatt a cigaretta ára is több mint 16 százalékkal nőtt” – mondta el lapunknak Jana Morháčová, a Statisztikai Hivatal szóvivője.

Štefan Adamec, a hivatal árszintet figyelő részlegének a vezetője szerint a benzin és a gázolaj ára az idei év elejétől ugrott meg nagyobb mértékben. Az előző hónaphoz képest a legnagyobb drágulást az élelmiszereknél mérték, a leggyorsabb ütemben a zöldség, a tejtermékek, a tojás és a hús ára nőtt. A lakossági energiaárak év eleji csökkentésének köszönhetően ugyanakkor csökkentek a rezsiköltségek: a gázszolgáltatás ára csaknem 10, az áramszolgáltatásé több mint 4 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A szemétszállítási díjak ugyanekkor azonban több mint 6 százalékkal nőttek. Az elemzők szerint az elkövetkező időszakban sem számíthatunk az inflációs nyomás enyhülésére.

„Várakozásaink szerint az áruk és szolgáltatások ára az elkövetkező hónapokban tovább nő, és a növekedés üteme nem hogy nem csökken, hanem még nagyobb sebességbe kapcsol, fokozatosan megközelítve a 2 százalékot” – állítja Eva Sadovská, a Wood & Company befektetési és tanácsadó társaság elemzője, aki szerint az inflációt továbbra is az üzemanyag- és cigarettaárak hajtják majd felfelé. Matej Horňák, a Szlovák Takarékpénztár elemzője szerint azonban idén további drágulásra számíthatunk az élelmiszerek és az építőanyagok esetében is.

„A növekvő kínai kereslet miatt az élelmiszerek közül az elkövetkező időszakban elsősorban a sertéshús ára nőhet, a madárinfluenza terjedése miatt azonban drágulhat a tojás, és az idei év folyamán valószínűleg többet kell majd fizetnünk a kenyérért is” – tette hozzá Jana Glasová, a 365.bank elemzője.

Bevezető
Pozsony |

A járványügyi helyzet enyhülésével és az üzletnyitással párhuzamosan az árak növekedési üteme egyre nagyobb sebességre kapcsol.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Molnár Iván

Read More

Post Comment