Search by category:
Egyéb kategória

Hozták a megszokott beiratkozási számokat Ógyallán és Naszvadon

Hozták a megszokott beiratkozási számokat Ógyallán és Naszvadon
Vataščin Péter
2021. 05. 14., p – 21:27

2021. május 15., szombat – 14:09
Friss ikon
Off

Törzs

Egyelőre 34 beíratott gyereket tartanak számon Ógyallán, ám ez még nem a végleges szám, mivel hat-hét főről tudnak, akiknek a közeljövőben kellene jelentkezniük – tájékoztatta lapunkat Deme László, az ógyallai Feszty Árpád Alapiskola és Óvoda igazgatója. Emlékeztetett, a vírus terjedése miatt nemrég két hétre be kellett zárniuk az iskolát, emellett a Covid családi körökben is intenzíven terjedt, ami nehezítette a beiratkozás normális folyamatát. Az idei tanévet egyébként két első osztállyal és 39 kisdiákkal kezdték meg úgy, hogy a nulladik évfolyamot 16 fővel indíthatták el. Deme László úgy látja, ha ingadozik a létszám, annak demográfiai okai vannak, s a születésszámok tükrében arra számítanak, hogy ezekben az években csökkenni fog az elsősök száma a korábbi időszakhoz képest.

Az ógyallai szlovák tannyelvű Konkoly-Thege téri Alapiskolába idén egyébként a jelenlegi állás szerint 46 gyermeket írattak be. Az ógyallai alapiskolában online és személyesen intézett beiratkozásra is volt lehetőség, de természetesen utóbbi csak a gyerekek jelenléte nélkül. Emiatt ők sem tudták felmérni a gyerekek adottságait és iskolaérettségét, amire később kerülhet sor Deme László szerint.

„Ha lehetséges lesz az, hogy folyamatosan üzemeljünk, s nem szakítják meg úgy a működésünket, mint azelőtt, akkor szeretnénk folytatni a nemrég bevezetett komplex instrukciós programot, ami a marginalizált roma közösségből érkező tanulókat segíti differenciális oktatás révén. Bízom benne, hogy nyáron elkészülnek az informatikai és a biológiai–kémiai szaktantermeink” – részletezte az igazgató a legfontosabb terveiket. Ezenkívül folyamatosan, lépésről lépésre végzik az 50-60 éves épületkomplexum felújítását, illetve szeretnék befejezni az új pavilon tetőterének kiépítését is.

A Naszvadi Magyar Tannyelvű Alapiskolába 15 elsőst írattak be, öten kaptak pótidőpontot. Egyelőre csak egy halasztással számolnak, emellett 10 nulladik osztályos tanulójuk is van. Szeptemberben várhatóan két első osztályt tudnak indítani – foglalta össze a beiratkozási adatokat az Új Szónak Becse Norbert. Az iskolaigazgató elmondta, elsősorban a születésszámtól függ az, hogy évente mennyi elsőst íratnak be hozzájuk, kisebb-nagyobb változásokkal tartják a számaikat. Információink szerint a naszvadi szlovák alapiskolába idén 41 diákot írattak be.

Az online beiratkozásról Becse Norbert is megerősítette az általános tapasztalatokat: „Sokkal jobb, ha látjuk a gyereket, ki tudjuk vizsgálni, ott vannak a speciális pedagógusaink, akik fel tudják mérni a gyerek iskolaérettségét” – részletezte az igazgató, majd hozzátette, később minden bizonnyal alkalmaznak valamilyen pszichológiai felmérést azoknál, akiknél szükségesnek mutatkozik, hiszen például van a gyerekek között olyan is, aki a járvány miatt hosszabb ideig nem járt óvodába.

Még nem biztos, hogy bele tudnak-e vágni az idei évre tervezett nagyszabású fejlesztésbe, de az előkészületeket már megtették.

„Múlt héten adtuk be a Bethlen Gábor Alapítványhoz egy kültéri tanterem terveit. Próbálunk reagálni a Covidra is, s ha olyan helyzet állna elő, akkor rendelkezésünkre állna egy külső helyiség, ami könnyen elérhető” – mondta az igazgató a 60 négyzetméteresre tervezett többfunkciós teremről, ahol osztályfőnöki órákat, szülői értekezleteket is lehetne tartani.

Bevezető
Ógyalla/Naszvad |

A Komáromi járás két kisebbik városában nem hozott meglepetéseket az idei beiratkozási időszak: mindkét településen két-két első osztályt tudnak indítani szeptembertől.

Település / hely
Ógyalla/Naszvad

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Vataščin Péter

Read More

Post Comment