Search by category:
Egyéb kategória

II. ÖKO-Logika Kárpát-medencei Környezetvédelmi Csapatverseny

II. ÖKO-Logika

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége 2021. április 22-én, a Föld napján szervezte meg a II. ÖKO-Logika Kárpát-medencei Természet-és Környezetvédelmi Csapatverseny országos döntőjét, a járványügyi helyzetre való tekintettel online módon.
A verseny célja a komplex környezettudatos szemlélet kialakítása és elmélyítése, a fenntartható fejlődés iránti elkötelezettség kialakítása, a környezetünkért érzett közös felelősség felébresztése, valamint a tehetségfejlesztés.

A három tagból álló csapat a versenykiírás értelmében az alapiskolák 7.-9., illetve a nyolcéves gimnáziumok 2.-4. évfolyamos tanulói voltak. A döntőre bejelentkezettek között 420 km-es fizikai távolság is volt. Két részben bizonyították tudásukat a versenyzők. Az írásbeli teszt a környezetvédelmi alapfogalmak, folyamatok, összefüggések ismeretét és a Természetbúvár magazin utolsó évfolyamában megjelent cikkekből tartalmazott kérdéseket. A szóbeli részben a versenyzők a lakóhelyi vagy környezetük környezetvédelmi problémáinak feltárását, kutatását prezentálták számítógépen kivetíthető bemutatókkal illusztrálva.

Az előadások témája változatos, érdekes volt. A legtöbb csapat tagjai koruknak megfelelően megpróbáltak kutatást és kísérletet végezni, melynek eredményét saját fényképekkel, kérdőíves felméréssel összegezték. A környezettudatosságukat bizonyítva a környezetük madárvilágával és a Vajáni hőerőmű környezetkárosításával is foglalkoztak.

A zsűrit alkotó szakemberek közt köszönthettük:

  • Kiss Attilát, a József Attila Gimnázium és Közgazdasági Szakgimnázium tanárát Monorról,
  • Szegi Arankát a KomPakt n.o. munkatársát Komáromból,
  • György Juditot a Vámbéry Ármin Alapiskola pedagógusát Dunaszerdahelyről és
  • Varga Tamást a komáromi Jókai Mór Alapiskolából.

Az idei versenyen 

  • az első helyen a diószegi Petőfi Sándor Alapiskola és Óvoda tanulói végeztek,
  • második lett a Pozsonypüspöki Alapiskola és Óvoda csapata,
  • a megosztott harmadik helyen végzett a Bélyi, illetve a nagykaposi Erdélyi János Alapiskola tanulócsoportja.

Vörös Mária, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének alelnöke örömmel köszöntötte a természet védelme iránt elkötelezett tanulókat. Kihangsúlyozta, hogy a verseny hozadéka, hogy a felkészítő tanárok, diákok egymástól tanulhatnak, az ötleteket tovább gondolva, fejlesztve, szebbet, jobbat alkothatnak.

PaedDr. Bagita Judit, szervező

II. ÖKO-Logika Kárpát-medencei Környezetvédelmi Csapatverseny” című cikkünk a #site_linkoldalon jelent meg.

Post Comment