Search by category:
Egyéb kategória

Több európai fővárosban tüntettek az izraeli légicsapások ellen

Több európai fővárosban tüntettek az izraeli légicsapások ellen
Mészáros Richárd
2021. 05. 15., szo – 18:01

2021. május 15., szombat – 19:10
Friss ikon
Off

Törzs

Mintegy 4200 rendőrt állítottak szolgálatba Párizsban a tüntetés miatt, a környéken az üzletek tulajdonosainak a hatóságok azt tanácsolták, hogy zárják be boltjaikat.

A demonstrációt eredetileg a nakba napja alkalmából tartották volna május 15-én. A nakba arabul katasztrófát jelent, és a palesztinok Izrael állam 1948-as megalapítására utalnak a szóval. Ezen a napon minden évben tüntetéseket tartanak.

Gérald Darmanin francia belügyminiszter csütörtökön megtiltotta, hogy a fővárosban szombaton demonstrációkat tartsanak a legújabb közel-keleti konfliktussal összefüggésben, arra hivatkozva, hogy az ilyen jellegű megmozdulások 2014-ben súlyosan megzavarták a közrendet.

Más franciaországi nagyvárosokban békés megmozdulásokat tartottak a palesztin ügy mellett.

Berlinben nagyjából 3500 tüntető vonult az utcákra, hogy tiltakozzon a közel-keleti erőszak ellen. A demonstrálók palackokkal, kövekkel és petárdákkal hajigálták a rendőröket, akik paprika-spray-vel próbálták oszlatni a tömeget.

Londonban is tartottak szombaton megmozdulást a palesztinok mellett: a tüntetők azt követelték a brit kormánytól, hogy járjon közben az izraeli légi csapások leállítása érdekében, egyesek azt szorgalmazták, hogy London függessze fel Izrael katonai, anyagi és diplomáciai támogatását. Palesztin zászlókat lengettek, és a palesztin területek izraeli megszállás alóli „felszabadítását” követelő táblákat emeltek a magasba. Demonstráló menetet szervezett a Hyde Parkon keresztül több palesztinpárti csoport.

Madridban mintegy 2500-an tüntettek a palesztinok mellett. „Jeruzsálem, a palesztinok örökös fővárosa” – hirdette a demonstrálók egyik transzparense. A palesztin zászlókba burkolózó fiatalok azt követelték, hogy Európa szakítsa meg az együttműködést Izraellel.

Bevezető

A hatósági tilalom ellenére több százan tüntettek szombaton Párizsban az izraeli hadsereg Gázai övezeti légicsapásai ellen, a biztonsági erők könnygázzal és vízágyúval oszlatták a demonstrálókat. Hasonló megmozduláson csaptak össze tüntetők a biztonsági erőkkel Berlinben is, illetve Londonban és Madridban is tüntettek Izrael katonai műveletei ellen.

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
MTI

Read More

Post Comment