Search by category:
Egyéb kategória

Szlovákiai magyar kutatók az MTA kitüntetettjei között

Szlovákiai magyar kutatók az MTA kitüntetettjei között
Hegedűs Norbert
2021. 05. 16., v – 11:08

2021. május 16., vasárnap – 17:30
Friss ikon
Off

Törzs

Ennek a találkozónak az egyik kiemelkedő programpontja az Arany János-díjak átadása. Ezt a díjat olyan külhoni magyar tudósok, kutatók kaphatják meg, akik jelentős tudományos munkásságot mutattak fel, kiemelkedő eredményt értek el, vagy fiatal kutatóként nyújtottak jelentős teljesítményt. Ennek megfelelően a díjat az MTA Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottsága évente három kategóriában ítéli oda. Az idei találkozón – amely a járvány miatt virtuális térben valósult meg – a Szlovákiai Magyar Akadémiai Tanács két oszlopos tagja, Dusza János és Kádasi Lajos kapta meg az utóbbi években elért kiemelkedő tudományos teljesítményért járó Arany János-díjat. Kádasi Lajosnak ezt a tudományos kitüntetést még tavaly, Dusza Jánosnak pedig az idei ülésén szavazta meg az MTA MTK EB. Mivel azonban 2020-ban a rendkívüli helyzetre való tekintettel nem volt lehetőség sem a díjak átadására, sem a díjazottak előadásának megtartására, az idei rendes közgyűlés adott erre módot.

Kádasi Lajos Az emberi genom szerepe az örökletes patológia kialakulásában címmel tartotta meg online előadását. Ez a téma szűkebb szakterületével, a molekuláris humángenetikával függ össze. Szlovákiában ő kezdte úttörőként alkalmazni a molekuláris genetikai módszereket az emberi genom tanulmányozására még a múlt század 80-as éveiben. Külön említést érdemel, hogy tagja volt annak a nemzetközi konzorciumnak, amely jelentős eredményeket ért el a mukoviszcidózis molekuláris genetikai elemzésében. Ennek a kutatásnak az eredményei a legjelentősebb nemzetközi folyóiratokban jelentek meg. Kutatócsoportjával feltárta a Szlovákiában leggyakrabban előforduló súlyos monogénes betegségek (több mint 20 betegség) genetikai hátterét, aminek alapján kidolgozta és bevezette ezen betegségek DNS-analízisen alapuló mutáció specifikus diagnosztikáját Szlovákiában. Eredményeit száznál több tudományos közleményben publikálta, valamint egy monográfiában, amelyet a Szlovák Orvostársaság, valamint a Szlovák Irodalmi Alap is 2014-ben az Év könyve díjjal méltatott. Kádasi Lajos felsőfokú tanulmányait a pozsonyi Comenius Egyetemen végezte, és tudományos fokozatait (PhD., DrSc.), valamint professzori kinevezését is itt szerezte. Jelenleg a Szlovák Tudományos Akadémia Biomedicína Centrum Humángenetikai Részlegének vezetője, a Comenius Egyetem Természettudományi Karának tanszékvezető-helyettes egyetemi tanára, az SZMAT egyik alelnöke. Az egyetemen jelentős szerepet vállal a doktori képzésben. Kiemelendő, hogy egyik volt doktorandusza, Radvánszky János genetikus 2018-ban elnyerte az SZMAT által odaítélt Fiatal kutatók a szlovákiai magyar tudományosságért díjat.

Kadasi Lajos

Leírás

Kadasi Lajos

Dusza János előadásának címe, a Korszerű kerámiák varázsa ugyancsak kutatásainak irányultságával, a modern kerámiák szövetszerkezetével, azok nano-szinten jelentkező fizikai és törési tulajdonságainak felmérésével függött össze. Invenciózusan felépített prezentációjában a hagyományos értelemben vett kerámiáktól indulva vezette el a hallgatóságot a nano-méretekben megmutatkozó anyagösszefüggésekig. Dusza János magyarországi kollégáival olyan új kerámiákat és nanokompozitumokat fejlesztett ki, amelyeknek nagyobb a törésszívósága, mint a hasonlítható anyagoké. Vizsgálati módszereiben is bevezetett olyan eljárásokat, amelyek nemcsak a kutatásban, de különböző kompozitumok kifejlesztésében is nemzetközileg úttörő jellegűek. Számos nemzetközi anyagtudományi társaság (Európai Szerkezetintegritási Társaság TC – 6 Ceramics részleg elnöke, az European Ceramic Society, az Amerikai Kerámiai Egyesület és az Európai Szabványügyi Bizottság) tagja, nemzetközi kutatások vezetője. Munkásságának elismeréseként a Szlovák Tudományos Akadémia két alkalommal, 2005-ben és 2009-ben az év tudósának választotta, Magyarországon pedig Gábor Dénes-díjjal jutalmazták munkásságát. Egyetemi tanulmányai (ELTE TK) után a Szlovák Tudományos Akadémia Anyagszerkezeti Kutatóintézetének munkatársa lett, 2004 óta a kassai Műszaki Egyetem professzora, 2013-tól 2017-ig az SZMAT elnöke, jelenleg alelnöke, valamint Kassán az alapkutatásokat folytató és technológiai transzfert támogató PROMATECH Centrum vezetője. Sőt, 2007-től az MTA külső tagja. Vagyis a legjobb kezekbe került az Arany János-díj.

A szlovákiai magyar közvélemény általában azoknak a hazai kutatóknak és egyetemi oktatóknak a nevét ismeri, akik az úgynevezett nemzeti tudományokat képviselik, az itt bemutatott és MTA által díjazott két tudósunk azonban a transznacionális tudományok jeles tagja. A Szlovákiai Magyar Akadémiai Tanács feladata nemcsak az, hogy kapcsolatokat teremtsen az MTA által reprezentált összmagyar tudományossággal, hanem a hazai tudományágak képviselőit is láthatóvá tegye egymás, valamint a köztudat számára. Hiszen ilyen alkalmakkor derül ki, mekkora súllyal veszünk részt a szlovákiai tudományos életben. Hogy ez nyilvánvalóbb legyen mindannyiunk számára, kérjük a fiatal tudósgeneráció aktív részvételét az SZMAT tevékenységében.

Mészáros András
a Szlovákiai Magyar Akadémiai Tanács elnöke

Bevezető

2021. május 3–4-én tartotta 194. rendes közgyűlését a Magyar Tudományos Akadémia. Ezen belül rendezték meg a Külső Tagok Fórumát is, az MTA nem magyar állampolgárságú tagjainak szokásos összejövetelét.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ ONLINE

Read More

Post Comment