Search by category:
Egyéb kategória

Enyhítenék a marihuána birtoklásáért járó büntetéseket

Enyhítenék a marihuána birtoklásáért járó büntetéseket
Bugár Anna
2021. 05. 18., k – 17:03

2021. május 19., szerda – 07:00
Friss ikon
Off

Törzs

A felmérések szerint a fiatalok 30 százaléka kipróbált már valamilyen kábítószert, a 19 évesek 40 százalékának pedig már van tapasztalata a marihuánával. A kábítószer-fogyasztás már a politikusok számára sem elhanyagolható téma, a társadalmi nyomás egyre erősödik a rendkívül szigorú büntetőtörvény enyhítésére. A hatályos jogszabály értelmében nagyon magas büntetés róható ki néhány füves cigaretta birtoklásáért, de ami ennél is rosszabb, a fogyasztó súlyosabb ítéletet kaphat, mint a díler. Erre leginkább Robo Džunko esete mutat rá, akit 27 évesen 12,5 év börtönre ítéltek, mivel egy razzia során 8 gramm marihuánát találtak nála. Robo nevelőapja egy vitaműsorban belátta, fogalma sem volt róla, hogy ennyire súlyos következményeket vonhat maga után néhány gramm marihuána. Elmondása szerint Robo alábecsülte a helyzetet, azt hitte, csak akkor gyűlik meg a baja a hatóságokkal, ha a szer hatása alatt bűncselekményt követ el. Tévedett, ismételt birtoklásért hosszú éveket tölthet bezárva. A nevelőapa rendszerszintű változásokat sürget, állítása szerint az államfői kegyelem nem oldaná meg a problémát, ha fiát szabadon is engedik, pár nap múlva egy másik fiatal jövőjét rombolhatja le az aránytalanul magas büntetés.

Változtatni kell

Az OĽaNO parlamenti képviselői egy konferenciát szerveztek, mely keretében megvitatták a kábítószer birtoklását szabályozó törvény lehetséges módosítását. Az eszmecserére a pozsonyi várban került sor, a koalíciós pártok közül csak a Sme rodina nem vett részt az eseményen. A tudósok és politikusok arról tárgyaltak, hogy lehetne visszaszorítani a marihuána fogyasztását a fiatalok körében, a legvitatottabb kérdés azonban az aránytalanul magas büntetések enyhítése volt.

A felmérések alapján a fiatalok körében egyre többen találkoznak kábítószerrel, ami azt igazolja, a többéves börtön sem rettenti el a tiniket a drogtól. Tomáš Gábriš, a Szlovák Tudományos Akadémia jogásza szerint a használók általában jobban félnek a lebukástól, mint a büntetéstől. Ha a környezetükben többen büntetlenül élnek a marihuánával, ők is egyre kevésbé tartanak a következményektől.

Mária Kolíková (Za ľudí) igazságügyi miniszter bejelentette, augusztusra készülhet el az enyhítést tartalmazó törvényjavaslat. Tervei szerint az új törvény több kulcsfontosságú dolgot foglal majd magába – a használó megkülönböztetését a dílertől, a könnyű drog elkülönítését a kemény drogtól, a kiszabható büntetések egységesítését a kiszámíthatóság érdekében, a kihágásként kezelhető mennyiség meghatározását, illetve a fiatalok esetében elrendelhető gyógykezelés lehetőségét.

A tárca vezetője úgy véli, a börtönbüntetést súlyosabb bűncselekmények esetében kellene alkalmazni, a marihuána birtoklását szabálysértésnek megfelelően vagy feltételes szabadságvesztéssel lehetne büntetni. Szerinte úgy kell beállítani a szabályokat, hogy a használók tudatosítsák, rosszat tesznek, de ettől függetlenül ne kössenek ki rács mögött. „A bírói gyakorlat ezen a téren nem egységes. Egyes bíróságok akkor küldik a vádlottat börtönbe, ha 0,2 gramm marihuána volt nála, mások csak 0,5 gramm esetében döntenek így. A bírói döntéseknek előreláthatónak kell lenniük” – mondta a miniszter. Peter Kovařík országos rendőrfőkapitány egyetért Kolíkovával, ő sem tartja ideális megoldásnak a fiatalok becsukását. „A társadalom szempontjából semmi értelme nincs börtönbe küldeni a fiatalokat. Tönkretesszük az életüket, nem beszélve a fogságukból adódó kiadásokról, melyek az államot terhelik” – fogalmazott Kovařík.

Csak enyhítés

Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminiszter elhatárolódott a legalizálás fogalmától. „A legalizálás kifejezést inkább egyáltalán nem használnám. A végén még úgy fog kinézni, nem bánjuk, hogy kábítószert gyártanak, és azzal üzletelnek” – hangsúlyozta Mikulec. Kolíková szintén leszögezte: „Nem akarjuk a kábítószerek legalizálását, de a büntetéseknél különbséget kell tennünk a segítségre szorulók, illetve azok között, akiknek anyagi hasznuk származik belőle.”

aza

Leírás

Ľubomír Okruhlica, a pozsonyi Drogelvonó Központ igazgatója is egyetért azzal, hogy az egyik legnagyobb kihívás a „saját használatra tartott adag” meghatározása lehet.

Nehéz feladat

A szakértők szerint az egyik legnagyobb kihívás a „saját használatra tartott adag” meghatározása. Ľubomír Okruhlica, a pozsonyi Drogelvonó Központ igazgatója figyelmeztetett, minden ember és minden kábítószer más. Ez azt jelenti, individuális, ki milyen mennyiségű marihuánával bír el. Állítása szerint, ha túl magasan húzzák meg a határt, a tapasztalatlan fogyasztók növelni fogják az adagot, ha túl szigorúak lesznek, keményebb büntetés várhat azokra, akik nagyobb dózishoz vannak szokva. Ami a növényt illeti, az emberek gyakran nem tudják, milyen szert vásárolnak, így nincsenek tisztában azzal sem, mennyi THC-t (pszichoaktív hatóanyagot) tartalmaz a megvásárolt termék. Augusztusig tehát azt is el kell dönteni, mi alapján határozzák meg az adagot – a növény, vagy a THC mennyisége lesz a mérvadó.

A szakember szerint Portugália példáját érdemes követni, ahol rajtaütés után börtönbüntetés helyett rendszeres konzultáció vár a szabályszegőre. „Portugáliában jogász, orvos és szociális munkás foglalkozik az ilyen személlyel. Legalább egy évig megfigyelik, és be kell bizonyítania, hogy nem használ drogot” – mondta Okruhlica. Szerinte ez a fajta hozzáállás igyekszik elkerülni, hogy tönkretegye a fiatalok jövőjét, akik büntetett előéletük miatt eleshetnek a karrierjüktől. Az elvonót szerinte csak akkor lehet elrendelni, ha ezzel egyetért a vádlott is. Erkölcsi szempontból problematikusnak tartja a kötelező kezelést, szerinte inkább a motivációra kellene fektetni a hangsúlyt – akár alacsonyabb büntetés kiszabásával.

Bevezető
Pozsony |

Szakértőkkel tárgyaltak a koalíciós képviselők és miniszterek – a nyár végére ígérik a marihuána birtoklásáért járó drákói büntetések enyhítését. A könnyű drog legalizálása nem téma, de a fogyasztók helyett a dílereket zárnák rács mögé.

Címkék

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Bugár Anna

Read More

Post Comment