Search by category:
Egyéb kategória

Online látogatás Komáromban

Online látogatás Komáromban
Juhász Katalin
2021. 05. 19., sze – 12:09

2021. május 19., szerda – 12:48
Friss ikon
Off

Törzs

A fesztivál bevezetőjében Garajszki Margit kalauzolja végig a nézőket Komárom utcáin. A virtuális városnézés folyamán megmutatja kedvenc helyeit, a számára fontos részleteket. Garajszki Margit a magyarországi Dabasról származik, az ottani általános iskolában szeretett bele a szlovák nyelvbe, amelyet később a pozsonyi Comenius Egyetemen tanult tovább. Utána évekig a Pozsonyi Színművészeti Főiskola hallgatója volt, jelenleg pedig a Komáromi Jókai Színház rendezője és dramaturgja. A járvány utáni szezont éppen az általa rendezett Csöndes ház című előadással nyitották meg.

A Komárommal és környékével való online ismerkedés az Egy pár, két kultúra című, vegyes házasságban élő párokkal szervezett beszélgetéssel folytatódik. Mivel Komárom nemcsak multikulturális, hanem soknyelvű város is, ez a beszélgetés magyar és angol nyelven zajlik majd, szlovák feliratozással. Az egyik meghívott vendég, Carlington Codner gitároktató a végén rövid ízelítőt ad szerzeményeiből.

A [fjúžn] úton fesztivál befejezése szintén a színházé: a Vekker Műhely bemutatja az online térben Varieté X című tantermi színházi produkcióját, amely az idegengyűlölet témájával foglalkozik, azzal, miért vagyunk olyan érzékenyek az idegenekre. A Vekker Műhely a színházi nevelés alternatív formáit alkalmazva szélesíti a diákok látókörét. A Varieté X elsősorban a középiskolás korosztályt célozza meg, de aktuális megközelítéseivel minden néző számára érzékletesen járja körbe az emberi gyűlölet kérdéskörét. Az előadás – melyet Miklós László rendezett – magyar nyelven zajlik, szlovák feliratozással. Szereplők: Dékány Nikolett, Romada Rakottyay Katalin, Laboda Róbert és Tóth Gábor.

A [fjúžn] úton: Komárom rendezvény a Vekker Műhely, a Gurigongo Symposium és a szlovák nyelvű Všesvet podcast együttműködésével valósul meg, a  Milan Šimečka Alapítvány szervezésében

Bevezető

A [fjúžn] úton negyedik részével végéhez érkezett egy izgalmas online fesztiválsorozat. Az utolsó állomás Komárom, illetve a város kulturális életének azon aspektusai, amelyeket éppen mostanában, a járvány alatt nyílik alkalmunk felfedezni. Holnap 19 órakor kezdődik a live-stream a Facebookon és a YouTube videómegosztón. 

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Juhász Katalin

Read More

Post Comment