Search by category:
Egyéb kategória

Mire számíthatunk a nyáron? Elkészült az utazási szemafor

Mire számíthatunk a nyáron? Elkészült az utazási szemafor
Mészáros Richárd
2021. 05. 20., cs – 21:43

2021. május 21., péntek – 07:00
Friss ikon
Off

Törzs

Az új rendszer három külön kategóriába sorolja a külföldi országokat, ezeket pedig külön színekkel, feketével, pirossal és zölddel jelölik majd. Az utazási szemafor meghatározza, az egyes országokból való visszatérést követően milyen szabályokat kell betartani – a listát minden hét elején, hétfőnként frissítik majd.

A zölddel jelöltek közé vélhetően az Európai Unió országai, valamint azok az országok tartoznak majd, ahol magas az oltottság aránya, és kedvezőek a járványügyi mutatók. Klus példaként Izraelt, Ausztráliát, Új-Zélandot és Japánt említi. Az ezzel a színnel jelölt országokból visszatérőknek, amennyiben megkapták az oltást, illetőleg átestek a koronavírus-fertőzésen, nem kell karanténba vonulniuk, és teszteltetniük se kell. Érkezéskor azonban az eHranicán keresztül kell majd regisztrálniuk. A többieknek érkezéskor regisztrálniuk kell, emellett pedig egy PCR- vagy antigéntesztet kell végezniük. Amennyiben ez negatívnak bizonyul, nem kell 14 napos karanténba vonulniuk.

A piros és fekete országokból érkezőknek, függetlenül attól, hogy átestek-e a betegségen, illetve megkapták-e az oltást, karanténba kell vonulniuk. Klus ezt illetően nem közölt bővebb információt. A két kategória valamelyikébe esőknek azonban vélhetően rövidebb lesz a karantén ideje – tette hozzá.

A szemafort – amely május 27-én lépne érvénybe – még a kormánynak is jóvá kell hagynia, erről pedig vélhetően péntek vagy hétfőn tárgyalnak majd. 

(mr, Denník N)

Bevezető
Pozsony |

A szakértőkből álló bizottság jóváhagyta az ún. utazási szemafort, amely az egyes országok épp aktuális járványügyi helyzetét figyelemmel kísérve rangsorolja azokat – erősítette meg Martin Klus (SaS), a külügyminisztérium államtitkára.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ ONLINE

Read More

Post Comment