Search by category:
Egyéb kategória

Dolgozni akar, a lelke hajtja

Dolgozni akar, a lelke hajtja
Mészáros Richárd
2021. 05. 23., v – 11:03

2021. május 23., vasárnap – 18:00
Friss ikon
Off

Törzs

Kárhoztatott állapotban érzi magát. Sokszor attól retteg, megszokja a semmittevést. Hogy ha majd újra színpadon lesz, azt kérdezi magától: miért vagyok itt? Egyedül a közönségben bízik. Az majd feloldja és feldobja. Egyetlen szerencséje, hogy az erdő nincs bezárva. Így legalább a vadászatról nem kellett lemondania.

Megtaláltam a tablóképét 1958-ból, amikor kilépett a színművészeti főiskola kapuján. Azt írta a kép alá: „Szeretném új stílusban megkeresni a szó, a mozgás, az ének és a tánc harmóniáját.” Több mint hatvan év telt el azóta. Megtalálta?

Keresem. Van még pár dolog, amin javítanom kell.

Miközben mindennek birtokában van, ami a színészi pályához elengedhetetlen.

Furcsa dolog ez. A zenéhez is nagyon kell a tehetség. Egy zongoraművész például kezdetben napi négy-öt órát gyakorol. A színészet másfajta művészeti ág. Ehhez is kell erő, szorgalom, kitartás, de kell hozzá az a bizonyos plusz is, amit nem lehet megtanulni. Amitől az egyik ember érdekes, a másik meg nem annyira. Röviden kifejezve: ez vagy van, vagy nincs. Egy zongoraművész esetében ez nem olyan fontos. Ott egyértelműen a tehetség a döntő, és az élettapasztalat, mert az is kihallatszik a játékából.

Erő, lendület, derű, életkedv – színészetének ezek a fő mozgatórugói. Most is ezt érzem ki a szavaiból.

Pedig őrült nehezen viselem ezt az időszakot. Idegen tőlem ez a helyzet. Eddig nem is tudtam, hogy ilyen lehetetlen módon tud hiányozni az életemben a közönség. A nézők, akik lényegében ismeretlenek, hiszen esténként nem ugyanazok az arcok töltik meg a nézőteret. A színházhoz ugyanis két dolog elengedhetetlen. A színész és a közönség. A rendező, az öltöztető, a világosító, a kellékes, a díszletező segítőtársak az előadás létrehozásában. Egy éve, hogy itthon vagyok. A színházon kívül engem soha semmi más nem érdekelt. Sem a pénz, sem a hatalom. Ha borzasztóan unatkozom, akkor is múlik az idő. De akkor is, ha rendkívül izgalmas dolgokban veszek részt. A legrosszabb ez a kárhoztatott állapot. Felkelek, és nem látom értelmét a napnak. Nincs, le van tiltva, amit állandóan csinálnék. Hiába várom, hogy eljön az előadás pillanata, nem jön el. Most a reggelihez kell felkelni, aztán vásárolni kell valamit, és ennyi, vége a napnak. Olvassak? Fagylaltozzak? Ez mind megvan akkor is, ha van színház. Nálam az a középpont. És most nincs, ahova elmozduljak, nem tudok megérkezni.

Marad az erdő.

Hogyne! De a napok akkor is máshogy telnek. Vadászhatnék reggeltől estig, a színház akkor is hiányozna. Azt nem pótolja semmi.

Gondolom, a szarvascsalogató sípot sem.

Az a bőgőkürt! A szarvasbika bőgésének az utánzására szolgál.

Vadászati hangszer?

Olyan, mint az ökör szarva. A szájához veszi a vadász, és belefúj. Eőőő-eőőő! Ilyenféle hangot ad ki. Egyik-másik vadőr és pár vadász ezt magas fokon képes utánozni. Én nem vagyok ebben mester. Csodálom azt, aki ezt remekül csinálja, és kilép neki a sűrűből a bika, hogy megküzdjön a másik bikával. Nekem is élmény, ha meghallok valakit, aki ezt a hangot igazán utánozni tudja.

Hogyan lett a Magyar Vadászok nagykövete?

Ez egy vadászati díj. Nemcsak színészdíjak vannak, hanem van például Hubertus-díj, annak pedig arany és gyémánt fokozata. Én azért kaptam díjat, mert megteszek mindent, hogy az embereknek szimpatikusak legyenek a vadászok.

Valóban Benkő Gyulának köszönheti, hogy beállt a vadászok sorába?

Ő vitt ki először Gödöllőre. Vele voltam először vadászni, és hogy elvetemült vadász lettem, azt tényleg neki köszönhetem. Nagyon sok vadász barátom volt már akkor is, és van ma is. A vadászszenvedély egyébként mindenkiben benne van, csak nem mindenkiből tud kitörni.

Sok férfi pályatársa inkább a nőkre vadászik.

Nekem az soha nem ment. Én hagytam magam levadászni. A vad szerepét szerettem játszani.

Csak éppen jól megnézte, ki akarja „elejteni”.

Nagyon jó vadászcsajok lőttek rám, az tény. Külső szemmel nézve én voltam a vesztes, igazából azonban a mindenképpen nyertes.

01

Leírás

Szeretett párjával, Angélával.

Első felesége Törőcsik Mari volt. Kilenc évig éltek együtt.

A Baross utcában kötöttünk házasságot, ötvenhatban. Ez tette érdekessé. December közepén még lövöldöztek az utcán, amikor mentünk összeházasodni. A papám volt az egyik tanúnk, másiknak meg ott volt egy bácsi, aki ott állt az utcán, a tanács előtt. Megkérdeztük tőle, volna-e fél óra ideje. És volt. A válásunk is ilyen szépen zajlott, a Markó utcában. De az még érdekesebb volt.

Annyira megviselte?

Kettőnknek volt egy tanúja. Pethes György, a színházrendező. Megjelentünk a kijelölt időpontban a bíróságon, és várakoztunk. Marival mi mindig jóban voltunk. Ott, a folyosón is meghitten beszélgettünk. Pethes György tőlünk öt-hat méterre ült, a padon. Kijött az altiszt, behívta Gyurit és Marit. Három-négy perc múlva vérvörös arccal jött ki Gyuri, hogy: „Gyula, menj be, tőlem akarják elválasztani Marit.” Látták ugyanis, hogy mi ketten, Mari és én szépen beszélgetünk, odébb meg komoran, magába roskadva ül egy harmadik személy. Biztos ő az elválandó, gondolták. Marival mi azóta rengeteget nevettünk ezen.

Voith Ágival, a második feleségével a Balaton felé tartva ismerkedett meg.

Marival ketten ültünk a kocsiban. Nyár volt, megállított bennünket két lány. Stoppoltak az út szélén. Az egyik szőke volt, a másik barna. Felvettük őket, és az egyikükről, a barnáról kiderült, hogy az édesanyja Mészáros Ági színésznő, akivel Mari sokat játszott a Nemzetiben, és nagyon kedvelték egymást. Ágiról pedig megtudtuk, hogy színművészetis. Aztán elvégezte a főiskolát, leszerződött a József Attila Színházba, és jött A kaktusz virága, amelyben együtt játszottunk. A véletlen így hozta. De az érdeklődés egymás iránt már a kocsiban megvolt. A szerelem később jött.

Fészek klub, 1976 szilvesztere. Ez már egy újabb történet.

Vass Angéla. A párom! Csodás manöken volt. Fent találkoztunk a bárban. Kisfröccsöt kértem. Angéla odaszólt: „Én is!” Megkérdeztem tőle, hogy maga is fröccsszektáns? „Igen!” – felelte. Azóta együtt vagyunk. Volt közben mindenféle kaland, de kitartottunk egymás mellett. Ágy, asztal, takaró, minden egy. Közös.

„Jaj, Gyulám, de sajnálom, hogy mi alig játszottunk együtt!” – ezt mondta Törőcsik Mari az ön 85. születésnapján. Végül is kivel játszott többet? Vele vagy Voith Ágival?

Ágival. A József Attila Színházban minden év végén műsorra került egy musical, amelyben mindketten főszerepet kaptunk. És a pálya különböző szegleteiben, televízióban, rádióban is gyakran találkoztunk. Most például a Doktor Balatonban játszottunk együtt.

„Tönkretehettük volna egymást, de nem! A negyedik filmemet forgattam, megjártam Cannes-t, Gyula soha nem volt féltékeny.” Ezek is Törőcsik Mari szavai. Hogy tudott ennyire megértő, odaadó lenni?

Én a legnagyobb drukkere voltam Marinak. Egyvalaminek nem örültem. Pénzünk eleinte alig volt. Én mindenfelé hakniztam, kifizettem minden adósságunkat, és maradt 900 forintom. Beültem a Nemzeti Étterembe, ott vártam Marit. Boldog voltam, hogy a saját pénzünkön fogunk ebédelni. Úgy, hogy nem tartozunk végre senkinek. Jött Mari, belépett az ajtón, közeledett az asztal felé, és fülig ért a szája. Nem értettem, honnan tudja, hogy már nincs több adósságunk. Mitől ilyen boldog? Erre megszólalt, hogy: „Édes Bodrogi, megyek Kubába.” Meghívták egy fesztiválra. Na, rögtön tudtam, hogy ezt 20 ezer forintom bánja. Ő már sztár volt, jött haza Párizsból, megnézett az egyik előadásban, és azt mondta: „Nem is tudtam, Gyulám, hogy te ilyen jó színész vagy.”

Két unokája, Bence és Enikő a Bodrogi nevet viszik tovább.

Enikő nagyon édes, gyönyörű hangja van. Drukkolok neki. Énekesnő akar lenni. Bence tudós alkat. Pszichológusnak készül. Felvették Amszterdamba, az egyetemre, de majd csak akkor mehet, ha a vírus megengedi.

Pályáját a József Attila Színházban kezdte, és most is ott játszik, a Mici néni két életében. De a kör még nem zárult be.

Ha a sors úgy hozza, az Egy szoknya, egy nadrágot rendezem majd a József Attila Színházban. Az olvasópróbát már megtartottuk. A folytatásra várok. A vírustól már nem félek. Beoltottak. De hiába érzem biztonságban magam, a lelkem nem tud megnyugodni. Dolgozni szeretnék.

Szegeden, 2014 nyarán a Háry Jánosban Gérard Depardieu-vel játszott. A francia sztár Napóleont, Bodrogi Gyula Ferenc császárt formálta meg. Gyorsan megkedvelték egymást. Depardieu a legnagyobb elismeréssel beszélt róla. Ő is magával ragadó, igazán nagy színészegyéniség, vélekedik a Kossuth-díjas művész, majd hozzáteszi: Ötvenen állnak körülötte, és rá kell figyelni. Végig. Attól a pillanattól, hogy színpadra lép, egészen addig, míg ki nem megy. Igazi világklasszis.

Cím
Még valami…

A szerző a Vasárnap munkatársa

Bevezető

„Nem vagyok nyugodt, mert kínlódik a világ” – mondja Bodrogi Gyula, pedig már hetekkel ezelőtt a második oltást is megkapta. Nincs színház, közben megy az idő, ez nyugtalanítja.

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Szabó G. László

Read More

Post Comment