Search by category:
Egyéb kategória

Fejétől bűzlik a földalap

Fejétől bűzlik a földalap
Molnár Iván
2021. 05. 23., v – 17:43

2021. május 23., vasárnap – 19:26
Friss ikon
Off

Törzs

A választás után megalakult új kormány – Ján Mičovský földművelésügyi miniszter javaslatára – tavaly áprilisban nevezte ki a Szlovák Földalap új vezetőjét, Gabriela Bartošovát, azzal a céllal, hogy leszámoljon az előző kormány idején elharapózott korrupcióval. Épp ezért hatott hideg zuhanyként a kormány számára, hogy a Nagybirtokos és a Földesúr fedőnevű akciók keretében a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) által múlt szerdán előállított nyolc személy között – a földalap előző igazgatónője, Adriana Šklíbová mellett – ott volt Bartošová is. Az őrizetbe vett személyek közül hét ellen indult eljárás bűnszervezet alapítása, fenntartása, támogatása, kenőpénz elfogadása, vesztegetés és hivatali hatáskörrel való visszaélés ügyében.

A bazini Specializált Büntetőbíróság (ŠTS) szombat este döntött Šklíbová, Bartošová, és rajtuk kívül további öt személy – köztük Martin Kvietik pénzember, a Slavia Capital befektetői csoport egyik alapítója – előzetes letartóztatásáról. A döntés ugyan még nem jogerős, Bartošová azonban már lemondott a földalap igazgatói posztjáról.

Mivel Bartošová Mičovský jelöltje volt, az ellenzék a földművelésügyi miniszter fejét követeli. „A tárcavezetőnek a lehető leghamarabb vállalnia kellene a politikai felelősséget” – állítja Róbert Puci, az ellenzéki Hlas parlamenti képviselője, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy Bartošová anyja Mičovský közeli barátja, ami megkérdőjelezi a kinevezés szakmai megalapozottságát. „Mičovský a korábbi ismerőseit nevezte ki az általa vezetett intézmények élére, így azon sem csodálkoznánk, ha idővel még több jelöltjére csapna le a NAKA” – tette hozzá Puci.

(TASR, mi)

Bevezető
Pozsony |

Szlovákiában valószínűleg egy olyan kormány sem volt, amelynek a hivatali ideje alatt ne merült volna fel a korrupció gyanúja a Szlovák Földalappal kapcsolatban. A tavaly felálló kormány ennek kívánt véget vetni, egyelőre azonban úgy tűnik, nem sok sikerrel.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Molnár Iván

Read More

Post Comment